fbpx
Menu
Personlig utveckling / Vanor & Rutiner

lindra ångest med kallbad: så här gör du

Lindra ångest med kallbad; kvinna i rosa mössa badar bland isflak

Att kallbad skulle vara ett effektivt sätt att lindra ångest låter kanske konstigt. Men det är faktiskt ett naturligt sätt att lindra ångest som både hjälper snabbt och ger varaktig effekt. Om du lider av lättare ångest, fortsätt läs trots att det känns ologiskt, för detta är verkligen quick fixen som fungerar.

Kallbad och köldexponering har använts för att lindra ångest, så väl som diverse vanliga och ovanliga åkommor i alla tider. Något som fallit lite i glömska i takt med att vi nu alla har tillgång till rinnande varmt vatten inomhus.

Kan kallbad verkligen lindra ångest?

Kallbad lindrar ångest effektivt av flera olika anledningar, men förenklat kan man säga att det beror på två saker:

  1. Det bryter din tankespiral
  2. Det frisätter en massa hormon i kroppen som påverkar din sinnesstämning

Jag förstår att du inte kommer känna dig det minsta sugen på att hoppa i en vak, en iskall sjö/bäck eller frivilligt vrida reglaget i duschen till iskallt. Särskilt inte om du har ångest och känner dig skör. Gör det ändå! Så lite som 15 sekunder till en minut obehag är vad du kan behöva utstå för att faktiskt bli av med din ångest. Sett från den synvinkeln är det ett lågt pris att betala!

Det som händer under ett kallbad är att kroppen försätts i ett slags krisläge. Din kropp kommer så att säga känna sig hotad “på riktigt” och förstå varför (vilket ju delvis är problemet med ångest, att du känner hot, men kan inte tolka in varför). Det gör att din hjärna lägger allt fokus på överlevnad. Det kan låta dramatiskt, men det här är din stora fördel. Det innebär nämligen att du inte kommer klara hålla dina ångesttankar i huvudet, samtidigt som du befinner dig i vattnet. Det i sig kan vara tillräckligt för att bryta den negativa spiralen.

Dessutom kommer du få ett stort hormonpåslag direkt efter att du kommer upp ur vattnet. Kroppen kommer spruta ut må-bra-hormonet dopamin och endorfin, vilket i sig också lindrar din ångest.

Kallbad lindrar din ångest så fort du kliver i vattnet, när du kommer upp och oftast hänger den goda känslan kvar i flera timmar. Ibland hela dagen. Vid regelbundet kallbad är min upplevelse att du även kan förebygga ångest.

Så här gör du:

Obs! Att använda kallbad för att lindra ångest är INTE ett alternativ till att ta dina mediciner, om du går på sådana. (Du ska inte heller kallbada om du har problem med hjärtat/högt blodtryck!) Det är inte heller något du bör göra när du har stark ångest, om du inte är van.

Börjar ångesten komma krypande? Försök att ta ditt kallbad så snabbt som möjligt, för att bryta trenden så snabbt som möjligt. Min uppfattning är att ångest lindras mer ju kallare det är i vattnet. Har du möjlighet att ta ett kallbad ute tycker jag det är det bästa, men en kall dusch går också bra! Det är lätt att tänka att kallbad måste ske på vintern, men stora delar av Sverige erbjuder kallt vatten året om. Bor du nära havet, åk dit. Finns det en bäck/å i din närhet, åk dit. Vilken sjö som helst (med undantag för juni/juli/augusti) håller ofta tillräckligt kall temperatur för effekt.

Bor du inte i närheten av vatten, ställ dig i duschen. Du behöver härda ut lite längre tid (1-2 minuter) om du väljer en kalldusch. Å andra sidan finns den alltid tillgänglig och det är ett stort plus i sig.

Exakt hur du ska gå tillväga under ditt kallbad för att det ska bli en så bra upplevelse som möjligt har jag sammanfattat i en guide, som finns att ladda ner här (kostnadsfri såklart)

I guiden är utgångspunkten att kallbad är något du kan göra för att bli på extra gott humör. Själva genomförandet av badet görs dock på samma sätt, även om användningsområdet är att lindra ångest. Ladda gärna ner guiden även om du tänker kallduscha, då trixen för att lyckas är desamma oavsett om du badar eller duschar.

Quix fixen som fungerar

Att lindra ångest med kallbad kommer såklart inte att bota din grundproblematik. Förändrar du inte det som är ger upphov till din ångest kommer den att återkomma. Men när du står mitt i ångestkänslorna är kallbad en av de saker som faktiskt fungerar nästan omedelbart. Och med väldigt liten/kort insats från din sida. En minut är allt som behövs.

Om du samlar ihop den kraft du har och ställer dig i duschen, alternativt åker iväg till närmsta sjö, kan jag nästan helt säkert säga att din ångest kommer lindras, direkt. Det kommer vara jobbigt att göra det här, särskilt de första gångerna. MEN, det är tusen gånger enklare att uthärda kallt vatten, än att den negativa spiralen får fortsätta och att den piskar upp känslorna inombords till full storm.

Bryt dina tankemönster tidigt med ett kallt bad eller en kall dusch. Ge dig själv den det. Alla förtjänar att må bra!

Guiden till ditt första kallbad hittar du här.
Vill du läsa mer om kallbad finns ytterligare en artikel här
Forskning runt kallbad och dess hälsoeffekter

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply