fbpx
Menu
Skapa ditt drömliv

Hitta nya vänner – börja kompisdejta

Börja kompisdejta: så gör du för att hitta nya vänner i vuxen ålder

Så hittar du nya vänner som vuxen:

Att känna sig ensam är inte en rolig känsla. Det är också en känsla man lätt tror att man är ensam om att känna. För “alla andra” har ju så mycket vänner, de har alltid någon som ringer, som vill umgås och har tid över. Men sanningen är den att det faktiskt är ganska många som vill hitta nya vänner. Du är inte ett dugg ensam.

Att ha fina vänner är en viktig del av livet för de flesta. Problemet är att livet ändras för nästan alla på ett eller annat sätt, vilket gör att vänner många gånger kommer och går. De kanske inte lämnar ditt liv helt, men är frånvarande under perioder, då någon av er flyttar till en annan stad, får barn, träffar en partner och så vidare.

Kompisdejting

Då är kompisdejting ett utmärkt sätt att hitta nya vänner eller bara ett sätt att fylla vardagen med roliga saker att göra. Något som går göra via både renodlade appar för just kompis-dejting, men också via till exempel Instagram.

Jag känner mig väldigt lyckligt lottad gällande mina nuvarande vänner. De står mig nära och jag älskar dem verkligen. Men de har inte alltid tid att träffa mig. Nästan ingen delar heller mitt intresse för att skriva eller driva företag. Därför tycker jag det fortfarande är roligt att kontinuerligt träffa nya människor.

Olik vardag, olika mycket tid

Det finns en hel del forskning idag på att många känner sig mer och mer ensamma. Vilket till viss del härleds till teknik och då bland annat för att vi får känslan att alla andra har saker att göra hela tiden utifrån det vi ser i social media. Vilket såklart blir missvisande, eftersom de allra flesta inte visar upp de vanliga dagarna. Mycket tror jag också kan handla om i vilket sammanhang man själv befinner sig i. Idag kan en hel vecka rassla förbi utan att jag hörs nästan alls med mina vänner. Men för ett par år sedan såg min vardag väldigt annorlunda ut, jag var singel och jobbade nästan 100 % med eget utan kollegor. Och då kunde ensamhetskänslorna bli enorma om ingen kunde ses på en vecka.

En sån morgon stod nyhetsmorgon på och gästades då av GoFriendly gänget! Grundarna av en app för kompisdejting i Sverige. Och jag tänkte – vilken bra grej!

Hitta nya vänner via app

GoFriendly fungerar typ exakt som Tinder, fast ändå inte. Appen finns bara för tjejer och det är inte bilden som är det viktiga, utan beskrivningen. Men man skrollar igenom profiler och letar efter någon som matchar en. Du kan till exempel välja om du vill träffa andra singlar, eller personer som är i relationer. Om personen ska ha barn eller inte och var man bor med mera.

Jag är mer eller mindre aktiv i olika perioder. Men har de senaste åren träffat ett gäng härliga tjejer via appen. Ibland har vi träffats några gånger andra har blivit långvariga relationer. Oftast har det varit en och en, men har även träffats i större grupper.

Det är lite läskigt första gången (men väldigt mycket mindre än att gå på en Tinderdejt!). Så prova tycker jag! Boka in en kaffe eller drick en öl och se vad som händer. Det är ett jättebra sätt utsätta sig för grejen att träffa helt nya människor, vilket ju till en början kan vara ganska läskigt.

Hitta nya vänner via Instagram

Mitt absolut bästa tips är dock att hitta nya vänner via social media, och i mitt fall Instagram. Ingen plattform har gett mig så mycket nya bekanta och djupa vänskaper som Instagram.

Anledningen till att Instagram är så bra för att hitta nya vänner är för att du kan få en tydlig bild av personen innan ni ses. Precis som en presentation på Tinder inte alltid är helt överensstämmande med verkligheten, är inte alltid presentationer på GoFriendly det heller. Inte för att någon aktivt försöker ge en felaktig bild av sig själv, men hur lätt tycker du själv det är att beskriva vem du är på några hundra tecken?

Att hitta nya vänner via Instagram blir därför lättare för att du helt enkelt lättare får en bild över hur någon är. När du tittat på någons stories/inlägg under en längre tid, har man fått en ganska bra uppfattning om hur någon är. Och jag upplever därför att chansen att klicka IRL är större.

Hur gör man då?

På en kompisdejtning-app är ju alla medvetna om varför man är där. Samma sak gäller ju inte riktigt på instagram, så hur gör man om man vill hitta nya vänner där? Mitt förslag är att börja leta efter nya konton som publicerar inlägg runt ämnen som intresserar dig. Välj ut några hashtags och leta sedan upp konton som du tycker verkar spännande att följa. Delar personen något som tilltalar dig? Kommentera! Svara på stories.

Till en början handlar det kanske om kortare kommentarer eller en emoji här och där. Med tiden blir svaren längre, kanske tipsar du om något du tror personen skulle gilla. Och så plötsligt är konversationen igång. Har ni pratat på DM under en längre tid och du känner att du skulle vilja ses – ställ frågan! Svårare än att säga att det vore kul att ses IRL och fråga om personen vill gå och dricka en kaffe, är det inte. Läskigt, absolut! Men att vara modig nog att ställa frågan kan verkligen förändra vardagen.

Du kan hitta nya vänner överallt – bara du ställer frågan

GoFriendly eller liknande appar är som sagt ett jättebra ställe att börja, eftersom formatet är satt. Alla som är där vill träffa nya människor. Men det går träffa nya kompisar på alla möjliga ställen. Min favorit är alltså Instagram. Men jag tror i huvudsak på att gemensamma intressen är ett ställe att börja på. För då vet du att ni har något gemensamt.

Fundera på vad du gärna skulle vilja börja göra och börja där! Anmäl dig till en kurs som du tror skulle vara rolig. Anmäl dig som volontär till en sak du känner starkt för. Eller gå med i en förening och fråga vad de behöver hjälp med. Att göra saker tillsammans med andra kan vara ett väldigt naturligt sätt att träffa nya personer. När ni gör saker är det inte så viktigt att hela tiden hitta samtalsämnen, utan “umgänget” flyter på lite mer av sig självt. Och sen gäller det att påminna sig själv om att hålla ut, även när det känns svårt, för det blir lättare med tiden!

Det är svårast i början

Nu har jag alltså gjort det här vid ett flertal tillfällen, och drar mig därför inte för det. Även om det alltid är lite nervöst precis innan man ska ses. Som en helt vanlig dejt också, fast mindre jobbigheter står på spel, på något vis. Men jag hade inte sett det som självklart att ställa frågan om en fika, för ett par år sedan. Då hade jag varit för rädd för att få ett nej, eller att personen skulle tycka att jag var en galning. Ibland klickar man, ibland inte. Men då är det inte värre än att man behöver utstå en trögflytande konversation en halvtimma eller två.

Ses man istället i grupp eller till exempel via en förening är det bara att bestämma innan att man ska ge det ett antal gånger, minst tre till exempel. För första gångerna flyger det kanske inte. Det behöver inte betyda att det inte kommer bli bra. Men de flesta tycker det är lättast att prata med personer de redan känner, och därför får man vara lite uthållig när man är ny i ett sammanhang.

Men det är genom att utsätta sig för nya saker som man växer. Och en enda händelse kan verkligen förändra livet. Vilket jag varit med om flera gånger. Våga träffa nya människor, det kommer berika ditt liv!

ALLA är värda fina vänner, har du det inte nu, skaffa dem! Och vill du hitta nya vänner för ett särskilt intresse eller för att du flyttat till en ny stad är Instagram eller GoFriendly-appen superbra tycker jag!

___
Tips på vidare läsning:

Titta på Happiness Conversation nr 6: Hitta ny vänner.

Min vän Stina (som blivit det just via kontakt på Instagram) har skapat en youtubevideo där hon också tar upp det här ämnet. Spana gärna in den för ännu fler tips på att hitta nya vänner.

Vill du skapa en förändring, men vet inte riktigt hur det ska gå till? Då kan kanske coaching vara något för dig!

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Comments

 • Göran Thorsell
  september 15, 2019 at 3:44 e m

  Hej jag är en man på 59 år som söker vänner

  Reply
 • Mia
  juli 23, 2020 at 8:51 f m

  GoFriendly är suverän! Här är dock en lista med 18 appar och sajter som kan hjälpa en att hitta nya vänner: https://dejtguiden.se/hitta-nya-vanner/

  Reply

Leave a Reply