fbpx
Menu
Så får du tiden att räcka

tre steg till en fungerande vardag

Vardagsmorgon_tre tips för en fungerande vardag

Vardagen är ett faktum igen och med den för väldigt många: tidsbrist. I den här artikeln kommer du får tre snabba tips på vad du enkelt kan göra för att få en fungerande vardag!

Vad är det egentligen som tar sådan tid

Trots att vi kanske har mer tid än någonsin, sett ur ett historiskt perspektiv, räcker den knappt för någon. Märkligt kan tyckas, men jag tror att förklaringen är väldigt logisk. Vi försöker helt enkelt göra för mycket på den tid vi har tillgänglig.

Det allra flesta ställer för höga krav på sig själva. Och försöker helt enkelt hinna mer än vad som är rimligt för att få en fungerande vardag. Det låter kanske banalt, men det är faktiskt viktigt att inse, för att kunna göra en förändring.

Lösningen: få en fungerande vardag med bättre vanor

Min gissning är att det finns tre saker som slukar tid i ditt liv. Antingen ingår alla tre i din vardag eller någon av dem. Vad det handlar om är skärmtid, om snooz-knappen och hur medveten du är om dina måsten.

Vanor är något vi människor måste ha för att fundera. Vi måste kunna göra rutinsaker på autopilot. Om inte skulle det betyda att någon varje arbetsdag behövde inleda med att förklara hur din dator fungerar. Eller för den delen hur du får kaffe ur maskinen. Det skulle bli ohållbart. Däremot blir den här funktionen ett problem när allt för stor del av din dag går på autopilot, då det riskerar att äta upp nästan all din vakna tid.

Kanske känns det provocerande att lösningen på din tidsbrist eventuellt är så enkel som att du behöver förändra dina uppstigningsvanor, hur mycket serier du väljer att streama eller att du behöver fundera på när det är läget att säga nej. Men du kan också se det som något väldigt positivt att tre så passa enkla saker, skulle kunna ge dig flera timmar mer tid per vecka och därmed kanske en mer fungerande vardag.

Om du vaknar med andan i halsen eller känner att livet bara är ett gråblaskigt slask: testa de här tre förändringarna och se vad som händer! Jag är helt säker på att de kommer förbättra din livskvalitet!

3 enkla steg till en mer fungerande vardag

1. Testa att inte snooza

Alla måste vi stiga upp på dagarna. Genom att ta kommando över den processen kommer du kunna skapa mycket tid. Dels genom att du faktisk får mer klocktid, dels genom mindre irritation och därmed en mer harmonisk dag.

Det finns mycket forskning gällande att snooz-knappen är problematisk. (Här är ett kort klipp som förklarar en del av det). Det försämrar vår sömn och det gör att det tar längre tid att komma igång när vi väl är uppe. Jag skulle dock säga att den upplevda fördelen främst är att du får en mer harmonisk start, vilken tenderar att hålla humöret uppe.

Genom att du tar kommandot över din uppstigning, visar du för dig själv att du har kontroll, och det ger dig mer tid att starta på ett behagligt sätt. Mitt förslag är därför att du, ställer klockan på 30 minuter tidigare än du brukar och sen kastar du dig upp när klockan ringer. Lägg dig 30 min tidigare än vanligt och tänk för dig själv, tydligt och klart att du vaknar en viss tid och att du ser dig själv stiga upp direkt. Behöver du, lägg klockan på ett annat ställe än jämte sängen. Så att du helt enkelt måste gå upp och se sen till att övertala dig själv att fortsätta stå upp i fem minuter till. Efter det brukar det gå av sig själv. Gör detta fem dagar i rad och se vad som händer.

2. Se över din skärmtid

Det här är inte nytt, vi vet att vi tittar på våra mobiler flera hundra gånger om dagen och att det är lätt att slukas upp av streaming-on-demand funktionen som autospelar nästa avsnitt. Det lättaste är att fortsätta se, så det är inte konstigt att du gör det.

Frågan jag tycker du ska ställa dig är dock vad det skulle göra för skillnad om du fick motsvarande en hel arbetsdag med tid över. Varje vecka. Skulle det påverka din livskvalitet?

Det är inget fel med att vilja sjunka ner i soffan och koppla av en stund, men att ligga på dödsbädden och inse att du spenderat en övervägande andel av livet med att se på Netflix är antagligen inte drömmen heller. Mitt förslag är därför att du ordinerar dig själv en liten streaming-detox.

Den kan till exempel börja med den enkla åtgärden att när du tänker tanken ”ska vi se något på tv” eller ”jag vill se något på tv” så låter du bli. Medan det däremot är okej att titta när du tänker ”nu vill jag lägga mig i soffan och titta på XX”. Det vill säga, vet du vad du vill se, titta på det. Men sätt inte på tv:n när du inte har något du egentligen vill se. Då är det bättre att du lägger lite längre tid på att laga mat, sätter dig ute och äter, går en kvällspromenad, pusslar, leker med barnen eller lär dig något nytt. Gör något som ger energi, i stället för att bara slukas upp av ”skräp-tv”.

3. Inventera dina måsten

Vad gör du varje dag/vecka/månad? Hur mycket av det tycker du om att göra och hur mycket av det gör du bara för att du alltid gjort så?

Det finns så mycket påhittade måsten – som faktiskt går strunta i! Du måste inte laga krånglig mat, du måste inte stryka, du måste inte träffa bekanta som inte ger energi, du måste inte svara på mejl efter arbetstid, du måste inte storhandla, du måste inte småhandla, du måste inte gå på mingel, du måste inte handdiska knivarna och så vidare.

Det finns alldeles säkert en massa saker i ditt liv, som du skulle kunna sluta med, börja göra i bulk eller skjuta upp till en senare period i livet. Man måste inte renovera sin lägenhet eller köpa större och krångla med flytt, bara för att man plötsligt har råd. Man måste inte vara en del av föräldragrupper eller för den delen träna långa passa på gymmet.

Fundera på vilka saker du lägger mest tid på i din vardag, tycker du om att göra de sakerna? Om inte, hur går det minska tiden du lägger på dem?

Små förändringar kan ge stora resultat

Detta är som sagt tre saker som de flesta kan se över i sina liv. Små justeringar som kan ge en betydligt mer harmonisk vardag. Till en början kan alla tre kännas jobbiga, krångliga och/eller övermäktiga, men den känslan går snabbt över. Så drar du dig för att testa, fundera på varför du läste den här artikeln från första början. Vore det ändå inte värt att prova att förändra något, för att få en lugnare och mer harmonisk vardag?

Underskatta inte de små förändringarna, de är många gånger de som får störst effekt!

Vill du lära dig mer? Jag har skrivit boken ”En liten bok om tid – sju steg till ett liv fullt med tid”. Du hittar mer information om den här.

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply