fbpx
Menu
Drömliv

Kallbad: såhär genomför du ditt första

kallbad

Att bada kallbad utan bastu är varken svårt eller tidskrävande. För att räknas som kallbad behövs inte heller någon viss temperatur eller tid uppnås. Du kallbadar var du vill och hur du vill.

Tips inför ditt första kallbad utan bastu

Kallbad har de senaste åren blivit väldigt populärt, framförallt för dess hälsoeffekter. Själv tycker jag att den absolut viktigaste effekten är att du blir på bra humör! Och att det gör en modigare! (Mod som du sen kan flytta till valfritt område i livet.)

Kallbad är också quick-fixen som faktiskt fungerar. Att bada kallt handla nämligen om att i ungefär tio sekunder utsätta sig för något som är svårt och så fort du kommit ur vattnet är du: piggare, gladare och mindre stressad.

Någon som känner ja tack till det?

Att genomföra sitt allra första kallbad kan dock kännas både lite läskigt och osäkert. Hur gör man? Vad ska man tänka på? Klarar verkligen jag det, jag som är sån badkruka?

Ladda ner min kallbadsguide där jag samlat mina bästa tips för att genomföra sitt första kallbad utan bastu.

Det här händer under ett kallbad

Den stora grejen med kallbad är att komma över den första chocken för kroppen av att vattnet är kallt. Om du är hyfsat snabb i, inträffar den oftast när du kommit i vattnet upp till halsen. Då skickas en varningssignal från hjärnan till hela ditt system som så gott som skriker: UPP UR VATTNET NU!!

Om du inte vet om detta innan, kommer du högst troligt befinna dig på bryggan/stranden igen, utan att aktivt ha tänkt på att du ska förflytta dig. Precis som du automatiskt kan hoppa högt om du tror dig se en orm i diket. Om du vet om det, kan du aktivt motstå impulsen att gå upp. Vilket du effektivast gör genom att fokusera på andningen. Kroppen drar automatiskt in mycket syre när du blir kall, därför kommer din andning att bli väldigt snabb. Fokusera därför på att andas så långsamt som möjligt och kliv sen ur vattnet när du kan andras i normal takt igen. Det kommer göra att du får maximalt god effekt av ditt bad.

Alla klarar det

Eftersom jag själv gått från badkruka till att klara bada i isvak utan bastu efteråt vågar jag gå i god för att ALLA kan kallbada, om de vill. (Minus personer som har problem med hjärtat och högt blodtryck, då ska man kolla med läkare först). Sen betyder det inte att man måste börja med kallbad bara för det, men vill man få en gladare vardag är det min starka rekommendation!

Kallbad har förhöjt min livskvalitet. Det gör mig medveten om årstiderna och hur naturen förändras över året. Det gör vardagen mer minnesvärd. Vilket jag tidigare skrivit om ger dig en känsla av att ha mer gott om tid i livet.

Alla som ska genomföra sitt första kallbad är nevösa och pirriga. Kanske rent av lite rädda. Detta kan jag med säkerhet säga efter att ha haft förmånen att få förstagångs-bada med ganska många personer vid det här laget. Personer med relativt tuff approach i vardagslivet har blivit stirriga och nervösa. Andra biter ihop och försöker spela lite mer coola. Effekten efter badet är dock nästan exakt densamma för alla. Helt ohämmad lycka. Så där som barn är, som inte kan hålla inne med känslorna. Att få vara med i sådana stunder är bland det finaste som finns. Vilket gör att jag fullkomligt älska att få introducera kallbad till människor.

Guide till dig som vill testa kallbad för första gången

Nu går det ju inte vara överallt och på plats med alla. Därför har jag satt ihop en steg-för-steg guide som du kan använda själv i stället. Den går igenom allt du behöver veta innan, under och efter ett kallbad. Samt vad du ska tänka på gällande utrustning och plats. Laddas ner alldeles gratis.

Kallbad_guide till ditt första bad

Den här guiden lär dig:

✔️ Hur du rent praktiskt steg-för-steg genomför ditt första kallbad utan bastu.

✔️ Vad som är viktigt att tänka på innan, under och efter.

✔️ Vilken utrustning du behöver (och inte behöver) samt lämpliga platser att bada på.

✔️ Hur du hanterar kylan och därmed helt garanterat klarar genomföra ditt första bad, även om du till vardags är en frusen person.

Tips på vidare läsning:
Kallbad – lindrar effektivt ångest
Få mer flow och energi i livet
Tystnad – därför mår du så bra av det

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Comments

 • svarta kranar
  november 3, 2021 at 10:24 f m

  Hej tror aldrif jag skulle klara av detta haha

  Reply
  • onespoonhappiness
   december 10, 2021 at 10:13 f m

   Jodå! Det är jag helt övertygad om! Det kräver faktiskt mindre av en än man tror 🙂

   Reply

Leave a Reply