fbpx
Menu
Personlig utveckling

Tystnad: därför mår du så bra av det

Det finns många positiva fördelar med tystnad. Något som allt fler börjar upptäcka och därför aktivt söker sig till. Då många har total avsaknad av tystnad i sin vardag, har det blivit allt mer populärt att åka iväg på ett tyst retreat. Eller att själv söka sig iväg till platser där du under en längre tid får vara helt för dig själv.

Positiva effekter av tystnad

Tystnad ger utrymme för dina tankar att hinna landa och växa sig starka. Att befinna sig i tystnad triggar även lugn- och rosystemet i kroppen och är en bidragande faktor till att stressa ner. På motsatt sätt har avsaknad av tystnad en rad negativa effekter. Forskning visar till exempel på att höga ljudnivåer höjer blodtrycket och öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.

1. Tystnad minskar din stress

Den främsta anledningen till att försöka skapa mer tystnad i ditt liv är att det påverkar dina stressnivåer. Ökad ljudvolym ökar din stress, att befinna dig en stund i tystnad får dina stresshormoner att sjunka igen.

2. Du utvecklar nya hjärnceller

Att befinna sig i tystnad medför att hjärnan utvecklar nya hjärnceller. Hippocampus, det område i hjärnan som har hand om bland annat inlärning och minne har i studier visat sig växa, när hjärnan får vila från ljud.

3. Tystnad gör dig piggare

Buller och lågintensiva ljud tröttar ut dig och påverkar därmed också hur pigg och allert du känner dig. Både du och hjärnan får vila, vilket i sin tur även kan påverka hur bra du sover. Vilket ju i sin tur också påverka hur pigg du är.

4. Tid med dig själv

Att tillåta sig själv att befinna sig i tystnaden, med sina egna tankar, på regelbunden basis gör dig mer säker på vad du vill. Ger du dig själv tid att lyssna på din inre röst, så kommer den säga dig saker du behöver höra. Vilket i sin tur tenderar att på sikt påverka din livskvalitet i positiv riktning.

Tyst retreat

Om idén med tysta retreats hade presenterats för ett par decennier sedan hade det antagligen lett till en skrattattack. Att betala dyra pengar för att åka bort till ett naturnära ställe och sitta i tystnad i ett par dygn eller två. Kanske rent av upp till en hel vecka. Det hade antagligen ansetts vara vansinne, eftersom det var vad hela dagarna redan bestod av.

Spola fram tiden till idag där vi nu bombarderas med intryck och ljud dagarna i ända. Väldigt få personer upplever automatiskt någon tystnad alls i sitt liv. Det är ständigt pling från den egna eller någon annans mobiltelefon, från bilradion eller en ständigt spelande Spotifylista. De flesta kombinerar monotona aktiviteter med att lyssna på musik, podd eller ljudbok. När man är hemma står tv:n kanske på konstant.

Att då bara få åka iväg och stänga av, gå in i sig själv och lyssna på sina egna tankar, blir därför något människor är villiga att betala pengar för. Bara tanken på att komma bort från alla ljud och intryck, kan vara lugnande. Eller skrämmande, många skulle aldrig åka iväg för att vara tysta ett par dygn. För rädslan över vad de skulle tänka på då. Att vara tyst i flera dygn i sträck tillhör inte vanligheterna, och är du intresserad av det rekommenderar jag att åka iväg någonstans där du kan bli uppfångad när jobbiga känslor pockar på. För givetvis kommer du hinna tänka på både det ena och andra under en lång tystnad.

Du som snarast önskar en mer välfungerande och avstressad vardag kan göra mycket själv.

Så får du in mer tystnad i vardagen

 1. Tyst morgon
  Börja din dag i tystnad. Låt första timmen på din dag bestå av så lite ljud som möjligt. Kanske kan du till och med få in en tyst meditation på ett par minuter.
 2. Tyst kväll
  Kanske är kvällen ett bättre alternativ för dig att jobba med aktiv tystnad. Fundera på om du sista timmen innan du lägger dig kan vara utan ljud, i form av tv, musik eller podd.
 3. Promenad i skogen
  Skogen är helande på många sätt. Skogsbad har blivit ett ord, och faktum är att forskning visar att naturljud får oss att må ännu bättre än total tystnad. Försök därför komma ut i skogen om det går, snarare än att sätta på dig brusreducerande hörlurar inomhus.
 4. Morgonsidorna
  Sitt i tysthet och skriv morgonsidorna. Julia camerons universallösning på problem. Skriv varje dag tre sidor förhand i din anteckningsbok om de tankar och blockeringar du har för stunden och lösningar börjar dyka upp.
 5. Åk iväg
  Planera in tid för reflektion med jämna mellanrum och åk iväg till en tyst plats. Kanske åker du på retreat, kanske åker du till stranden en tidig morgon. Kanske åker du iväg till en sommarstuga eller letar upp närmsta skog.

Lite är bättre än inget

Börja i små doser. Testa dig fram. Ingen är perfekt och det är svårt att få till tystnad i dagens samhälle. Men känner du dig stressad, försök gör något av stegen ovan. Eller tänk ut något eget.

Det positiva är att tystnad är gratis och finns tillgängligt för alla. Det gäller bara att leta upp den och ta sig tiden att utöva den.

___
Tips på vidare läsning:
Stig upp tidigt: hitta tystnaden när ingen annan är vaken
Förändring: så uppnår du det
En liten bok om tid – 7 steg till ett liv fullt med tid

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

  Leave a Reply