fbpx
Menu
Personlig utveckling

Uppnå dina mål: 3 enkla steg att börja med

Uppnå dina mål - kvinna lutar sig ut genom öppet fönster

Genom att lära dig mer om hur din hjärna fungerar i olika lägen, kommer det att gå mycket lättare att uppnå dina mål, oavsett om det rör sig om små eller stora sådana. Det cirkulerar nämligen mycket myter runt vad som är viktigt för att uppnå sina mål. Till exempel att det är de starkaste som når sina mål, när det viktigaste är att göra det enkelt för sig.

3 sätt att inte uppnå dina mål:

  • Förlita dig på pannben, tro att du kommer kunna uppnå dina mål på ren viljestyrka
  • Sätta tilltro till medfödd talang
  • Utgå från att bara de med riktigt gott självförtroende uppnår sina mål

3 saker ATT utgå ifrån för att uppnå dina mål:

  • Ge sig själv snälla förutsättningar
  • Utgå inte från känsla, skapa bra rutiner
  • Sätt upp längre tidsramar

Ge dig själv snälla förutsättningar

Min uppfattning är att de alla flesta felaktigt tror att de tjänar på att vara hårda sig själva gällande mål. Att det är hård disciplin som gör att du uppnår dina mål. Att det gäller att ha ett tjockt pannben och kämpa. Men det är en sanning med modifikation. Självklart är det inte så att du kan uppnå dina mål genom att ligga på soffan och pilla dig i naveln. Lite kämpande kommer definitivt behöva vara inblandat.

Det är dock att göra det extremt svårt för sig själv att bygga upp sitt mål enbart runt disciplin, då den tryter. Det är nämligen olika hormon i kroppen, dopamin och noradrenalin, som skapar den starka känslan av motivation som uppstår när du precis bestämt dig för att “ta tag i något” eller kommit på en ny idé som du vill förverkliga. Dessa hormon kan dock inte ligga i topp konstant, utan sjunker – och det är då din motivation börjar dala. Om ditt mål då inte bygger på något annat än din viljestyrka, kommer det bli extremt kämpigt att ta sig fram mot målet. Det är inte omöjligt, men det kommer gå tungt hela tiden.

Jag menar därför att det är snällt att ge sig själv ett tydligt ramverk och att redan innan du börjar, påminna dig om att det inte räcker att ha motivationen som drivkraft, för då bäddar du för att misslyckas, vilket leder in på nästa steg.

Gå inte på känsla

Att uppnå mål, är inget du kan göra på känsla. Utan är något du behöver ha en tydlig ram för. Faktiskt ligger här hela skillnaden mellan den som uppnår sina mål och den som inte gör det: RUTINER. På ytan ser det kanske annorlunda ut, personer som uppnår sina mål vill kanske också få det att framstå som något annat, men det hela kokar i princip enbart ner till rutiner.

Det vill säga, sätter du upp ett antal fungerande regler runt att uppnå dina mål, eller inte. Rutiner är i grunden ungefär motsatsen till att gå på känsla. För det är nämligen lite eller inga känslor inblandade i rutiner. De ska bara göras. Och det fina när de väl är inövade är att de just går på rutin, du behöver inte tänka utan de är bara en del av hur du lever ditt liv.

Den absolut viktigaste saken du kan göra för att uppnå ditt mål är därför att bryta ner ditt mål till en rutin. Drömmer du om att kunna spela gitarr – öva fem minuter varje dag. Drömmer du om att bli stark och pigg i kroppen – starta en runstreak. Vill du lära dig italienska? Plugga in tre glosor varje dag. Och så vidare. Det fina är att i princip allt man vill lära sig, går lära sig, bara man ger det ett försök.

Logga dina mål

Ett konkret sätt att inte fastna i fällan av att gå på känsla, är att skaffa en habit tracker och en partner in crime. En habit tracker är ett ställe (app/papper/anslagstavla) där du dagligen kryssar av din genomförda uppgift. Jag ha gjort en mall som du kan använda och skriva ut om du vill (gratis). Och en partner in crime kan vara en jobbarkompis, instagramkompis eller familjemedlem som du stämmer av med varje dag. Antingen live, eller i en chatt. Kanske med en emoji bara, kanske med en kommentar om hur dagens uppgift utfördes. Ett annat alternativ är att tala om högt vad du tänkt göra, och på så sätt bli “tvungen” att genomföra det. Kanske genom att berätta om det på jobbet, på social media eller anmäla dig till någon tävling.

Sätt upp längre tidsramar

Att uppnå sina mål genom en “quick fix” lockar de flesta. Tråkigt nog är det just detta som ofta lägger krokben på vägen. De allra flesta överskattar vad de hinner på en dag och underskattar vad de hinner på ett år.

Ta det här med en runstreak till exempel, för att det är ett lätt exempel att förstå. Den som genomför en runstreak ska springa minst 1,6 km varje dag. Det få dessutom gå hur långsamt som helst, så länge personen inte går. Det kan låta futtigt. Och de flesta som ska ge sig på “sitt nya jag” nöjer sig inte med några futtiga 1,6 km. Fem kilometer fyra gånger i veckan däremot, det är väl det minsta.

En helt otränad person som börjar i den volymen (som ändå är lite jämfört med alla som springer marathon) slutar oftast innan första veckan är slut. Den första månaden få då följande resultat: 5 km x 3 = 15 km löpning. Den som istället höll sig till den “futtiga” sträckan 1,6 km har efter en månad sprungit 48 km! Fem mil, det är inte en sträcka man spottar på. Klarar man hålla denna lilla vanan, som med tiden kommer ta maximalt en kvart att genomföra, kommer man efter ett år kunna stoltsera med 576 km. Hur många av dom du känner sprang 60 mil förra året?

Och exakt samma sak gäller naturligtvis alla typer av mål och drömmar. Hur kan du göra dem till en vana, som är enkelt att genomföra och som över tid tar dig framåt med stormsteg?

Granska noggrannare vad de runt omkring dig som “lyckas” gör. Hur gör de för att uppnå sina mål, egentligen? Vad har de lagt sig till med för dagliga-/veckoliga-/månatliga mål som tar dem dit? Och hur långt sträcker sig deras tidsram?

Uppnå dina mål med “Massive Action” eller “Enklast Möjligt”

Slutligen vill jag slänga med ett litet bonustips. Jag har nämligen under mina år av experimenterande insett att det finns två bra sätt att angripa mål, som är helt olika varandra. Här väljer jag att kalla dom Massive Action eller Enklast möjligt. Och jag skulle säga att de fungerar olika bra på olika personer/situationer, så fundera på dina egna svagheter och styrkor och välj det som passa dig bäst utifrån vad du vill uppnå.

Fördelen med Massive Action är att det händer en massa direkt, vilket kan vara bra om du behöver en kickstart. Det är dock inget som går använda som taktik i längden, utan är just något för att komma igång. Enklast möjligt handla i stället om att göra en så liten förändring som möjligt, men som blir en permanent del av din vardag. Där faller till exempel en runstreak in.

Massive action ÄR superjobbigt att genomföra, för det innebär per definition att ta sig vatten över huvudet. Det ska vara så svårt att det känns nästan omöjligt. Tex: att springa fyra gånger i veckan, det är jobbigt, men görbart. Att bestämma sig för att gå/springa en mil om dagen i en hel månad, det liknar mer att ta sig vatten över huvudet. Vilket för många säkert låter helt motsägelsefullt och orimligt. Men det gör att man skärper till sig. Att man måste vara på tårna hela tiden.

Och det katapulterar en mot nya nivåer. För efter en månad känns en mil som en ganska rimlig sträcka. Även om det inte kommer vara en bra idé att fortsätta med det varje dag. Med Massive Action förflyttar du dina gränser, vilket kan vara en poäng i sig.

Börja i det lilla

Om det mål du vill uppnå i huvudsak är något som ska vara hållbart över tid, är istället Enklast Möjligt vägen att gå. Även om jag vill uppmuntra alla att prova Massive Action någon gång, bara för att få känna sig kapabel. Som namnet antyder handlar Enklast möjligt istället om att göra något så litet och enkelt för att uppnå dina mål, att du med glädje gör det igen i morgon. Enklast Möjligt kan kännas trist i början, då det inte händer så mycket. Vilket gör det extra viktigt att logga det du gör. När förändringarna sker gradvis i små doser är det lätt att glömma hur det var innan. Då är det perfekt att kunna bläddra tillbaka i sina egna tankar och se hur läget faktiskt var när du började.

Kom ihåg: att uppnå dina mål handlar i huvudsak om att ha bra rutiner, göra det lätt för dig själv och att ha ett vettigt tidsperspektiv. Extra bra är om du hittar en person/grupp som håller dig ansvarig för att du följer dina egna löften till dig själv.

Mer än så behövs inte!
Lycka till!

___
Tips på vidare läsning:
Tre steg till en fungerande vardag
Sju steg till mer tid

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply