fbpx
Menu
Personlig utveckling

Förändring: så uppnår du det

Förändring: så uppnår du det

Det finns en viktig insikt när det kommer till hur du uppnår förändring. Och det är att den du är nu, är vad som tagit dig dit du är idag. Men den nuvarande versionen av dig själv, är inte den som kommer skapa ny förändring i ditt liv. För vill du till en plats du aldrig varit på, behöver du bli någon du aldrig tidigare varit.

Detta låter kanske lite förvirrande så låt mig ta det en gång till. Anledningen till att du är på den plats du är idag; det du lyckats med, misslyckats med och så vidare, beror på att du är den du är. Vilket i sin tur handlar om vilka kunskaper/insikter/självkännedom med mera, som du har. Om du nu vill skapa en förändring, till exempel under året som kommer. Då behöver också DU bli någon annan än du tidigare varit. Det som tagit dig hit, kommer inte ta dig dit. Hade det gjort det, hade du redan varit där.

Ständig utveckling genom förändring

Ovanstående resonemang om förändring, krokar i det gamla påstående som Einstein sägs ha sagt en gång i tiden. Nämligen att ”Göra samma sak om och om igen och förvänta sig ett nytt resultat, är idioti”. Något de flesta säkert är villiga att hålla med om i teorin. Men som sällan följs upp i praktiken. Eftersom det lättaste är att fortsätta göra, tycka och känna som man alltid gjort.

För att göra det mer konkret, fundera på något du misslyckats med att uppnå på senaste. Kanske är det ett företagsmål, ett träningsresultat eller en viss typ av arbetsuppgift. Om du rannsakar dig själv, hade det med otur eller okunnighet/oerfarenhet att göra?

Vem behöver du bli?

För att du ska lyckas att genomföra den förändring du satt upp inför året i form av mål, drömmar och förhoppningar, vem behöver du då bli? Vad behöver du ändra, för att den förändringen ska kunna vara möjlig?

Behöver du lära dig något, kanske gå en kurs? Behöver du förändra ditt mindset, kanske våga känna mer tillit eller sluta bedöma dig själv som misslyckad hela tiden? Finns det någon bok som du tror skulle kunna bidra till den förändring som behövs? Finns det någon poddcast du kan lyssna på? Människor du borde träffa eller färdigheter att öva upp?

Gör en handlingsplan

Titta på den uppgift du har framför dig, eller de mål du satt upp för året. (Har du inte satt upp några mål ännu, men vill ha ett konkret verktyg för att göra det, kan titta på det här klippet för att få en effektiv och visuell övning i målsättning.) Vad tror du, om du är ärlig med dig själv, är viktigast för att en förändring ska kunna ske? Vilka sidor hos dig är svagheten i länken, gällande att uppnå dina nya mål? Vilka egenskaper har tagit dig hit, men inte längre?

Skriv ner två till tre punkter, där du tror det är avgörande att en förändring sker, för att du ska kunna uppnå dina mål. Bryt sedan ner de punkterna i konkreta uppgifter och börja redan idag att jobba med någon av punkterna.

Snabbaste vägen till dina mål är just nu inte nödvändigtvis att stirra dig blind på målen i sig. Titta istället inåt och funder på hur du snabbast möjligt kan åstadkomma en förändring inom dig. För att sedan kunna ta dig snabbt framåt när den nya kunskapen/insikten har landat.

Tips på vidare läsning:
Nystart 2021: tänk på det här
En liten bok om drömmar – sju steg till ditt drömliv

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply