fbpx
Personlig utveckling,  Rekommenderat

Gå din egen väg och bli lyckligare!

Våga gå din egen väg i livet

Det är min fulla övertygelse att de som vågar lyssna på den där lilla rösten inombords, som viskar om vad du egentligen drömmer om, har oändligt mycket större chans att leva lyckliga än de som inte gör det.

Det absolut lättaste att göra i livet är att hoppa på ekorrhjulet och göra precis det som förväntas av en och det som den närmsta omgivningen gör. Men jag tycker att Brita Zackari sa det så bra i Lofoten-avsnittet av Kalle och Britas sex liv (livsstilsprogram i sex delar om människor som valt att göra annorlunda) “Det är rätt sjukt när man tänker på det, att det alla föräldrar alltid har sagt till sina barn är, in i hamsterhjulet. Man säger aldrig: gör något som du kanske inte kan innan, eller testa ett äventyr eller gör något som du kanske inte är så bra på.”

Vilket är ditt äventyr?

Är det att sluta som jurist och börja jobba på hunddagis? Är det att våga betala 50 000 kronor för en utbildning i fotografi? Att börja måla tavlor igen och ägna helgerna åt att sitta naken bakom ett staffli? Är det att skaffa barn? Säga upp dig utan plan? Sälja bostadsrätten och flytta till skogen? Att bo mer i tält? Bli designer? Spela in en skiva?

I en tid där stress blivit något fint och där nästan 1 miljon svenskar äter antidepressiva för att orka med sig själva eller sitt liv, har något gått galet.

Hoppa av i tid! Säg STOPP! Våga gör annorlunda. Du behöver inte förändra hela ditt liv (i alla fall inte bums) men gör något litet. Stanna upp och lyssna efter viskningen.

Vad säger ditt hjärta dig?

Din väg till lycka

Om äta, jobba, sova, dö inte står högst på din lista – läs vidare!

Charlie Söderberg pratar om konceptet TID – HÄLSA – PENGAR. Och menar att alla dessa tre parametrar är nödvändiga för att vi ska kunna känns oss lyckliga. Något jag tror det ligger mycket i. För om vi har massor med tid, men är sjuka kommer det antagligen inte vara så kul. Det blir heller sällan bra om man har massor med pengar, men ingen tid att göra något med dem, eller för den delen inte har hälsan i behåll. Och känslan av brist på pengar gör sannerligen ingen glad!

Kanske har du någon kategori där du ligger extra back. Eller i värsta fall i alla. Det första jag tycker du ska göra är hur som helst att ärligt ställa dig själv frågan: vad vill jag? Om allt vore möjligt, vad vill jag då?

Jag har gjort mycket i livet precis som man ska. Jag har gått ut skolan med höga betyg, pluggat på universitet, flyttat till Stockholm, gjort karriär (även om jag själv tycker det känns jättekonstigt att säga det, här får jag nog lite mindervärdeskomplex), sparat pengar, skaffat ett jobb.

Skrapar man lite på ytan kan man dock konstatera att jag ägnade ett helt år att bara plugga något roligt på folkhögskola, genomförde det året + 3,5 år till utan att ta studielån, jag jobbade max 4 veckor per sommar under samma period (obs jag fick alltså inga pengar av mina föräldrar för att kunna genomföra det här), sen startade jag företag inom en helt ny bransch så gott som helt utan plan. Jag lyckades få det här företaget att överleva (många småföretag går i konkurs inom två år) och nådde till toppen av branschen. Jag drack kaffe i morgonsolen och jobbade från stranden (de få gånger om året som det var möjligt). Sen la jag företaget på is, istället för att expandera, för att jag behövde få ett sammanhang. Så jag skaffade ett heltidsvikariat. Sen la jag in en önskan om att få jobba 50% för att jag vill ha tid för mitt skrivande. Och jag har inte tänkt köpa en bostadsrätt, utan hyr glatt vidare.

Det är inte alltid man behöver göra så mycket annorlunda på ytan. Men skillnaden kan ändå bli enorm. Jag njuter just nu så mycket av att bara jobba 50% och saknar inte den andra halvan av lönen en sekund. Att inte äga mitt boende gör att jag aldrig behöver oroa mig för ränta och amortering. Att jag finansierade mina egna studier gör att jag har mycket mer utrymme att göra vad jag vill, för jag har inte lagt massor med pengar på något som jag ändå inte blev.

Var allt detta lätt. Icke! Att gå mot normer är en fajt. Det är skitjobbigt ibland. Men alltid värt det.

De som vågar gå sin egen väg:

Att våga gå sin egen väg handlar till stor del om att våga lyssna på vad man vill. Och när man vet det handlar det om att vara lite modig. Modig nog att stå upp för sig själv och det man vill. Det modet är något du själv måste hitta (behöver du ändå lite modig-tips kan du läsa mer här).

Men, att inspireras av andra och se att det verkligen går – oavsett hur tokig idé det handlar om – tror jag är viktigt. Det blir så mycket lättare när man vet att man inte är ensam. Därför har jag nedan tagit upp några av alla de människor jag tycker inspirerar till mod.

Jonna Jinton är en person som verkligen vågat gå sin egen väg är . Som med en stark längtan efter något annat hoppade av studierna och flyttade från Göteborg till mitt ut i skogen i Norrland, till hennes Grundtjärn. Se gärna videon om Jonnas resa, den är verkligen en inspiration för att våga satsa.

Natahlie och Anders ville bli självförsörjande och köpte en ö. Helt galet och underbart på samma gång. Dessa underbara och varma människor kan du följa på attlevasindröm.se

Earthwanderess är ett Instagramkonto som drivs av Evelina Utterdahl – en supercool och grundad person som lever som jordenruntresande skribent. Hennes starka värderingar för moderjord gör att hon nu slutat ta flyget, men ägnar sig ändå åt sin passion i livet, att ständigt vara ute och resa i världen.

Linnea Edmark tog med sig hela sin familj och flyttade till Tyskland. De utforskade livet med att testa en annan kultur och ett annat språk. Modigt! Nu tillbaka i Sverige bloggar hon massor om friluftsliv och har dessutom framgångsrik podd!

Malin Sydne jobbar som fotograf och bor numera med sin man och två hundar mitt i skogen utanför Södertälje. Från etta i stan till hus på landet och bilpendling vid 05 på morgonen. Alltid glad och positiv. Tillhör dessutom en av de fotografer som verkligen älskar att fota bröllop, och därför gör hon det såklart.

Hanna Turi, en fantastisk sångerska som ständigt imponerar på mig genom vad hon lyckas med. Utan skivbolag i ryggen har hon ändå ständigt något nytt fascinerande på gång, Europaturnéer, musikvideos, radioinslag och tidningsintervjuer. Dessutom är hon en vansinnigt bra grafisk designer och skapar magi i samband med, bland annat, bröllop.

Listan skulle kunna fortsätta, men här har du en bloggerska, två bönder, en jordenruntresare, en fotograf, en utlandssvensk och en artist. Så olika, ändå så lika. De har alla olika drömmar, men de har vågat gå sin egen väg!

Gör det bara! Du kommer inte ångra dig!
/Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *