fbpx
Menu
Personlig utveckling

Så gör du för att stiga upp tidigt

Stiga upp tidigt, glad kvinna

Må bättre, bli gladare och få större kontroll över din dag genom att stiga upp tidigt på morgonen. Kanske låter det lite väl enkelt, men faktum är att denna enda vana ofta får stor påverkan på hela din vardag.

Fördelar med att stiga upp tidigt

Det finns nämligen en rad fördelar med att stiga upp tidigt, allra helst redan vid 05.00. Kanske tänker du att det verkar lite hysteriskt att stiga upp tidigt, men vänta med att döma ut idén tills du faktiskt testat den.

Att kliva upp vid 05.00 på morgonen ger dig nämligen goda förutsättningar att leva ett mycket mer harmoniskt liv. Det ger dig mer tid per dygn, trots att du inte är vaken fler timmar (på grund av att du blir mer effektiv och automatiskt sorterar bort minder bra saker). Det gör också att du sover på bästa tidpunkterna (rent hormonmässigt) vilket kan leda till både bättre sömnkvalitet, piggare uppvaknande och lättare insomning.

Exempel på fördelar med att stiga upp tidigt (05.00):

  • Det ger dig mer egentid
  • Du sover “rätt” timmar
  • Det blir lätt att skapa en fungerande morgonrutin som får dig på gott humör
  • Du känner dig som en vinnare för att du klarade något som kändes svårt
  • Det blir automatiskt lätt att skippa snoozknappen
  • Mindre stress under hela resten av dagen
stig upp tidigt, kick ass, repeat

Videokurs i tre delar: Så gör du för att stiga upp pigg 05.00. Signa upp dig gratis här.

Från morgontrött till morgonpigg

Att stiga upp så tidigt som 05.00 har för mig varit något helt otänkbart. Jag definierade mig länge som kvällsmänniska och har avskytt tidiga morgnar. Ju mer jag läste om personlig utveckling, företagande och livstilsdesign, desto mer benägen att testa blev jag dock. För en väldigt stor andel av de personer som lever sitt liv på det sätt som de vill, stiger upp tidigt. Ofta väldigt tidigt.

Jag testade alltså på att stiga upp redan vid 05.00 på morgonen i förhoppningen att bli mer framgångsrik företagare. Något jag också skulle säga att jag blev, men det jag faktiskt upptäckte var ett nytt sätt att leva livet.

Minska din stress genom att stiga upp 05.00

Det jag snabbt märkte när jag började stiga upp så här tidigt var att stress och dåligt samvete krympte och blev nästan obefintligt. Mina dagar hamnade i automatiskt flow. Och det är för egen del den största vinsten med att gå upp tidigt. Och anledningen till att jag fortsätter göra det är helt enkelt att jag mår extra bra när jag stiger upp tidigt.

Efter att ha experimenterat med konceptet i flera år har jag med tiden också lärt mig mer om vetenskapen bakom det hela. Som hur mycket av våra kroppsfunktioner som styrs av den cirkadiska klockan (inre kroppsklockan). Att snoozande faktiskt påverkar hur pigga vi är och inte är. Jag har också upplevt mycket som inte riktigt går förklara “logiskt”. Som att själen mår extra bra av att vara utomhus vid 05.00 (låter flummigt, men ALLA jag pratat med upplever samma sak, oavsett hur rationellt lagda de är i övrigt). Hur mycket mer tid man faktiskt upplever sig ha trots att man inte är vaken längre. Och vilken fantastisk inverkan det kan ha på självförtroendet/självkänslan.

Konsten att gå upp tidigt

Att gå upp klockan 05.00 och dessutom vara pigg, kräver dock lite förberedelser och lite eget experimenterande. Något jag verkligen uppmuntrar dig att utforska. Liksom vad som passar dig att göra på morgonen och inte.

Själv tycker jag allra bäst om att träna på morgonen. Tätt följt av att plocka/städa (faktiskt!) och o-kreativa arbetsuppgifter (min kreativa hjärna vaknar lite senare än fem). De första tjugo minuterna ägnar jag dock åt någon typ av morgonritual, så som att skriva morgonsidorna, dra ett kort för dagen eller dricka te och planera dagen. Saker jag själv inte haft lika stor framgång med är meditation och läsa böcker eftersom jag blir för trött.

Vad skulle du vilja använda din/dina extra timmar på morgonen till?

Att ha en plan för hur du ska använda din tid är steg 1. Men mycket handlar också om förberedelse kvällen innan, att ha rätt mindset och att ge det hela en tillräckligt lång testperiod. Samt bestämma om det är något du ska göra i perioder (så jobbar jag), eller hela tiden. För det kommer vara svårt. Inte alla dagar, men ibland. Har du då ingen tydlig plan är risken väldigt stor att du slutar innan du riktigt börjat.

Lär dig allt om att stiga upp tidigt på 3 dagar

Eftersom jag vet vilken oerhört stor och god effekt tidiga morgnar kan få för ens vardagsliv och livsglädje vill jag såklart dela med mig av alla mina bästa knep. Då de blivit några stycken över åren skulle den här artikeln bli evighetslång om jag delade allt här. Jag har därför satt ihop en videokurs i tre delar där jag går igenom allt du behöver veta.

Videokursen är helt gratis och du får tillgång till första delen så fort du signar upp dig. Del två och tre kommer sedan de kommande dagarna. Varje del är ca 10 minuter lång och har en tillhörande uppgift som tar 5-10 minuter att genomföra.

Så är du det minsta nyfiken på att lära dig att stiga upp tidigt tycker jag du ska signa upp dig!

Videokurs så gör du för att stiga upp pigg 05.00

—–
Stiga upp tidigt är ett av många knep för att få mer tid i sitt liv. Vill du lära dig mer är ett tips att läsa hela min bok “En liten bok om tid – sju steg till ett liv fullt med tid“.

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply