fbpx
Menu
Personlig utveckling

Nystart 2022: tänk på det här

nystart 2022 tomtebloss

Nyår och nystart brukar ju vara väl förknippade med varandra. Även om jag anar viss försiktighet, då känslan av att inte riktigt våga hoppas på för mycket också ligger väser i bakgrunden. De senaste två åren har ju lämnat lite av en “Ctrl + Alt + delete”-känsla. Även om det till viss del är en lite orättvis bild, då mycket positivt också hänt – faktiskt! Till exempel har vi fått en, vad det verkar, sympatisk president i USA och en kvinnlig vice president. Ett helt gäng människor har fått en bättre vardag då de äntligen kunnat börja jobba hemifrån, något som tidigare inte varit tillåtet trots att möjligheten funnits. Ovanligt många verkar också ha fått en väldigt harmonisk jul, då vi liksom på något sätt vant oss vid att inget längre blir som tänkt, och ambitionsnivån har dragits ned. Att man bara kunde ses var gott nog på något sätt.

Och tacksamhet är ju faktiskt ett av de effektivast sätten att må bättre. Så tanken med detta är att också aktivt tänka på det som varit bra, också.

Ge dig själv en snäll nystart 2022

Nyår och nystart kan lätt bli något väldigt prestations- och kravfyllt. Jag vill därför vara tydlig med att det här handlar om att ge sig själv en snäll nystart. Och vad menar jag då med en snäll nystart? Jo, att använda kraften av få börja på ny kula, i avslutet och början av ett nytt år, men att inte sätta kraven för högt. Ge dig själv en nystart för att väcka liv i lusten igen, men utan att ge dig själv prestationsångest.

Ska vi vara realistiska kommer även 2022 till stor del handla om Mr Covid och det är något du bör ha i åtanke när du planerar. Det är däremot inte en anledning till att låta bli att sätta upp nya mål och visioner inför nästa år. Då är risken att det blir riktigt deppigt.

Vad behöver du?

Vad behöver du fylla på med i ditt liv under 2022 för att det ska bli ett bra år? Vilka färdigheter vill du utvecklar? Vilka saker vill du plocka bort från “måste-listan”. Vad för nya saker vill du lära dig? Hur vill du att ditt liv ska se ut när covid lugnat sig?

Boka av ett par timmar under en eftermiddag eller helg och sammanfattar året som varit och planera för året som kommer. Ett alternativ är att göra en typ av årskrönika där du i dagboksform sammanfattar året. Vill du ge dig på en lite mer strukturerad variant har jag satt ihop tio frågor du kan besvara för att tydliggöra vad som varit bra/dåligt med året som varit. Och vad du önskar av 2022.

Avslut och nystart: så gör du

Ta fram en snygg anteckningsbok och svara på nedanstående frågor. Gärna en fråga på varje sida för överskådlighetens skull.

 1. Vad var det bästa med 2021?
 2. Vad var det sämsta med 2021? (Du måste vara mer specifik än: covid)
 3. Tacksamhetslista. Skriv upp mist 20 saker du är tacksam över i ditt liv.
 4. Vill-inte-listan. Vad gör du just nu, som du inte vill fortsätta med 2022?
 5. Vill-göra-listan. Fundera ut 5 saker du skulle vilja börja med 2022. Det kan vara något du ska lära dig, något du vill ägna tid åt, en plats att besöka, ett företagsmål att uppnå osv.
 6. Fyll i ditt livshjul. Rita upp en cirkel och dela upp den i åtta tårtbitar. Skriv upp en av följande i varje cirkel: personlig utveckling, vänner & familj, kärlek, hälsa, ekonomi, fritid & lek, arbete och bostad. Sen tar du en penna och fyller i från mitten av cirkeln så stor del av tårtbiten som du upplever är uppfylld. Det vill säga är du 100% nöjd med din arbetssituation då färglägger du hela din tårtbit. Är din ekonomi katastrofal blir den tårtbiten bara lite färgad allra längst in i mitten.
 7. Gör ett nytt livshjul och fyll i det så som du önskar att det ska se ut under 2022.
 8. Skriv upp en sak du KAN göra gällande varje tårtbit, för att önske-hjulet ska bli verklighet under 2022.
 9. Skriv en önskelista på tre punkter för saker du skulle vilja ha/uppnå om du fick tänka helt fritt för 2022. Det kan vara allt från att hitta ditt livs kärlek till att köpa en lägenhet i en storstad till att komma in på läkarlinjen. Trots att du idag inte vågar dejta, inte har mer än 3500 kr på sparkontot eller långt ifrån toppbetyg. Poängen är att det är en önskning.
 10. Föreställ dig att en av sakerna på önskelistan gått i uppfyllelse. Beskriv känslan av det. Vad skulle det innebära, hur skulle det förändra ditt liv? Skriv sen upp tre saker som du faktiskt skulle kunna göra för att komma tre steg närmre den önskningen. Oavsett om det är myrsteg eller inte.

Vill du hellre göra en övning för att bara sätta mål inför nya året är mitt förlag att du spanar in den här övningen. Jag kallar den Årsmålsburken och det är den klart bästa övningen för målsättning jag gjort.

Kicka igång nya året tillsammans med mig?

Det lättaste sättet att få saker att hända, är att någon håller en ansvarig för att man gör sin del. Det känns därför jättekul att jag nu kommer kunna erbjuda pepp och coaching till dig som är intresserad. Vill du ha en ordentlig nystart på 2022, kommer jag inom kort att öppna upp för möjligheten att boka 1:1 coaching med mig.

Vill du hellre jobba i grupp kommer jag också inom kort släppa platserna till vårens Heliga Cirkel. Följ mig på instagram för att vara först ut med att veta när det finns platser att boka.

Stort lycka till med din planering för det nya året!

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

  Leave a Reply