fbpx
Menu
Drömliv / Så får du tiden att räcka

Distansarbete: så maximerar du fördelarna

Distansarbete så maximerar du fördelarna

Distansarbete är något som tidigare (oftast) varit egenföretagarnas och konsulternas fördel. Något som i och med Corona nu blivit ett alternativ för många fler, men med den fasta lönen som en trevlig bonus. Att distansarbeta har dock både sina för- och nackdelar, därför gäller det att lära sig maximera fördelarna.

Distansarbetets grund: distans

Det kan tyckas självklart eftersom det här med avstånd finns med i själva ordet, men många tänker inte på distansarbete som något annat än att jobba hemifrån. Trots att distansarbete ju faktiskt betyder att du kan jobba från vilken plats som helst. Vilket betyder, att så länge du skaffar schysst internetuppkoppling, kan du faktiskt jobba från sommarstället så väl som en annans stad.

Vad vill du se eller uppleva i din närhet? Hur skulle du vilja bo om du hade fler valmöjligheter? Hyr en lägenhet och bo en vecka i en ny stad om du har möjlighet. Packa in dig och barnen i bilen och åk till sommarstugan så fort de blir snoriga, och därmed ändå inte får vara i skolan. Åk till fjällen och vandra. På det stora hela är valmöjligheterna ganska enorma, bara du tänker lite utanför boxen.

Förbered för en tid efter Corona

Perioden för distansarbete har för många förlängts då Corona ju blev lite mer långvarigt än vad de flesta först tänkte. Det jag tycker du ska fundera på är ändå: hur vill du ha det när allt lagt sig?

Fungera på vad du vill – och börja sen förbered för det redan nu! För saken är ju att allt inte fungerar optimalt att göra på distans. Därmed kommer andelen distansjobb antagligen minska, när det åter blir ”riskfritt” att ta sig till kontoret och träffa människor igen.

Hur tror du det kommer bli på din arbetsplats? Fundera och förbered dig utifrån det. Vill du fortsätta jobba mest hemifrån, men tror att de flesta andra kommer återgå till kontoret till exempel? Fundera i så fall ut argument redan nu, inför nästa samtal med chefen.

Det bästa sättet att få igenom något är ju att bevisa att det kommer att gå bra – spara därför inte på dina planer till framtiden. Vill du kunna jobba från annan ort en gång i månaden när kontorsjobb åter är standard? Se då till att gör det redan nu. Notera vilka datum du gör det (även om du inte berättar det för något) och exakt vad du får gjort. För att sedan kunna använda det som underlag inför framtiden.

Lista för- och nackdelar med distansarbete

Olika personer tycker om olika saker. Så även gällande distansarbete. En del tycker att den här påtvingade förändringen är toppen, andra botten. Kanske blir det just nu lite ”för mycket av det goda” men fundera på vilka delar du tycker om och vill behålla. Kanske vill du jobba på kontoret någon dag i veckan, men ändå behålla det mesta arbetet hemma?

Planera för detta i god tid och se till att lägga upp en plan redan nu. I alla fall om du tror det finns en risk att din arbetsgivare vill att ”allt återgår till det normala” så fort det här med Corona är över.

Vidare lästips för dig som vill maximera ditt distansarbete:

4 timmars arbetsbetsvecka – lär dig allt från mannen som gjort det

Sju steg till ett liv fullt med tid – handfasta tips och guidning

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply