fbpx
Menu
Personlig utveckling

Workation: vad är det och varför är det så bra

Workation vad är det?

Vad är en workation?

En workation är en blandning av de engelska orden work och vacation. Det vill säga ett sätt att blanda jobb med umgänge och semester. En på många sätt genialisk aktivitet som går att variera i oändlighet. Grunden, att blanda strukturerat jobb med roliga aktiviteter, är den samma men i övrigt kan du forma din workation helt efter eget tycke.

Ramarna för en workation är alltså väldigt fria. En workation kan innefatta allt från vandring i fjällen till relativt konferensliknande tillställningar. Jag har själv varit iväg på ett gäng olika, med olika upplägg och tycker det finns fördelar med både de små och stora.

Upplägg

En workation kan arrangeras och vara en typ av event du åker på och betalat för att delta i. Men det kan lika gärna vara något som du själv styr upp. Jag har varit på båda delarna, större arrangerade workations där vi varit runt 15 personer och mindre egna där det snarast handlat om 2-4 personer.

Jag tycker båda har sina fördelar och uppmuntrar dig att testa båda om du är nyfiken. Däremot är det såklart lättar att själv få till en workation om det bara handlar om att komma iväg tre personer.

Under större workations är det inte ovanligt att någon form av co-learning sker. Det vill säga en eller flera personer varje dag håller någon typ av föreläsning eller workshop i sitt expertisområde. Under friare former kan man som grupp också välja att diskutera en fråga som berör alla och gemensamt komma framåt. Är du iväg på en mindre workation är kanske en kortare mastermind session ett alternativ. Mellan de gemensamma aktiviteterna jobbar alla sedan med sina egna projekt och när arbetsdagen är slut är det semester på schemat.

Vad är så bra med det?

Det positiva med workations tycker jag personligen är flera. Dels är det som egenföretagare ett sätt att umgås med andra entreprenörer, även om du driver ditt bolag själv. Men det är också ett sätt att lära av varandra och diskutera ämnen och problem du stöter på i din vardag.

Det är också ett väldigt bra sätt att relativt enkelt göra något annorlunda. Vardagen känns lite grå ibland, när allt för mycket går i samma hjulspår. Vi inbillar oss att alla anda har det så bra, för att vi tittar på deras väl utvalda flöden. Att då boka in en workation gör att du slipper ta semester, men får en roligare vardag. Det är ett bra vardags hack helt enkelt.

Det är också ett utmärkt sätt att få energi, genom att vara bland andra positiva människor du själv valt. Det går inte alltid välja kollegor eller familjemedlemmar. Du kan däremot styra umgänget helt själv, vid ett sådant här tillfälle. Något som gör att du förslagsvis också bör välja personer som kan få dig att tänka nytt. Vilket också leder oss in på:

Hur hittar jag personer att åka med?

Steg 1 är: fråga. De allra flesta vet inte vad en workation är. Introducera begreppet för personer du skulle vilja åka iväg med och förklara vad det är. Styr själv upp lite grova ramar, till exempel datumförlag och plats och ställ sen frågan.

Känner du kanske bara till en person som du skulle vilja fråga, be då den personen att i sin tur tänka på någon hen skulle vilja ha med. Så startade jag en MasterMind grupp en gång i tiden. Du behöver inte ha hela gruppen klar, låt den byggas upp av fler.

Har du inte någon i din direkta omgivning som du kan fråga? Leta efter personer på internet! Jag har skrivit om det här med att hitta vänner tidigare men vill också slå ett ordentligt slag för Instagram, som gett mig många ny bekantskaper så väl som vänner. Senaste gången jag var iväg på workation hade vi alla lärt känna varandra via Instagram, men inte särskilt väl. Vi hade dock en god känsla och åkte iväg, trots att två av oss aldrig hade träffats innan – och det blev en riktig lyckoträff. Såklart blir det kanske inte alltid det, men förvånansvärt ofta enligt min erfarenhet. Känn av energin, blir du glad av att tänka på personerna? Då skulle jag säga: våga åk ändå!

Sikta på att vara 3-4 personer, åk iväg en eller två nätter och prata ihop er om förväntningarna. Vad är viktigt? Var tycker ni lika och olika? Hur ser behovet/önskemålet ut vad det gäller fördelning jobb/ledigt. Måste alla göra allt? Prata med varandra och bestäm lite ramar innan, så flyter allt på bättre när ni väl ses. Och känner ni varandra sen innan kanske ni också bara kan ta saker lite som det kommer.

Åka på workation som anställd?

Ja! Detta tycker jag att det pratas alldeles för lite om! Förmodligen för att det tidigare inte var lika vanligt med distansjobb. Nu när den tekniska utvecklingen fullkomligt exploderat i samband med Corona blir workations plötsligt möjligt för många fler.

Åk iväg med två eller tre kompisar, några dagar när ni inte har så mycket möten inbokade och jobba från en ny plats, gemensamt! Eller åk till ett hotell och häng i spa:et när jobbdagen är över. Åk till fjällen och gå lunchturer och ät charkbricka på kvällarna. Eller varför inte till en varm plats och jobba från solstolen och ägna kvällarna åt att smida planer för hur era fritider ska se ut framöver. Hyr ett riktigt vackert hus via Airbnb och jobba från en inspirerande miljö, samtidigt som du får äta gemensamma middagar och prata i timmar, med människor du tycker om men som du vanligtvis kanske inte hinner umgås så mycket som vi vill med.

Möjligheterna är ganska oändliga! Så boka in något, för att helt enkelt göra vardagen lite roligare!


Tips om vidare läsning:
Så får du mer tid i ditt liv
Så gör du för att uppnå en dröm

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply