fbpx
Mastermind på Lindö
Personlig utveckling

MasterMind: så starta du din egen

MasterMind på Lindö

Hur mycket händer egentligen på en öde ö?

Massor kan jag meddela.

I alla fall på den ö jag varit på i helgen. Nämligen Lindö, en väglös ö i Mälaren. Första gången jag var där realiserades den här bloggen. Jag var på mitt livs första workation (blandning av work och vacation) och träffade ett gäng människor som utvecklade, peppade och hjälpte varandra under fyra magiska sommardagar.

Den här helgen delade jag med ett annat makalöst bra gäng, bestående av Att leva sin dröm, Jeanette Seflin, Nilsson i skogen och Resa medvetet. Och vi har jobbat så mycket på den personliga utvecklingen att jag hade huvudvärk när jag kom hem. Bokstavligt ont i hjärnan av allt tänkande, utvecklande och utmanande.

Vi har nämligen genomfört vad vi kallar en MasterMind. En grupp bestående av personer som har olika kompetens och sätt, men som funkar ihop personligen och har som uppgift att hjälpa varandra. Jag tror att input från kloka människor runt om oss, är bland det enklaste sättet att utvecklas i turbofart och stärkas i det man håller på med. Men för att det verkligen ska fungera tror jag det behöver genomföras under ordnade former. Därmed har tanken om att kontinuerligt ses i en MasterMind-grupp funnits hos mig i många år, men jag har inte befunnit mig i rätt sammanhang för att skapa en.

Plötsligt händer det

Men så när jag var på Workation i Örebro, och delade rum med Jeanette, började hon prata om ämnet och då insåg jag att nu är det läge att ta chansen att våga fråga. Fråga om hon skulle vilja ingå i en sådan grupp med mig. Till min stora glädje svarade hon ja och efter det hjälptes både vi och de som tackade ja till med att fylla på med namn.

Och i helgen var första tillfället för vår MasterMind. Jag tror alla nästan blev överväldigade över hur bra det blev. Visst hade vi hoppats på det, men det går ju aldrig veta säkert innan. Men det visade sig att vi verkligen lyckats sätta ihop en grupp som fungerar bra ihop.  En rad olika personligheter som inte alls tycker lika jämt och där kritiken som framfördes inte på något sätt alltid kammade medhårs. Men hela tiden hundra procent kärlek och pepp. Precis som det ska vara för att man ska kunna komma framåt.

Tänk på det här om du vill du starta en egen MasterMind

Jag är såklart ingen expert, eftersom jag deltagit i den här typen av konstellationer endast vid ett fåtal till fällen. Men mina råd är:

 • sikta på att vara 4-5 personer. Färre gör det svårt att få många olika sorters input och fler gör det svårt att hålla ihop.
 • Se till att alla personer är olika till sätt och kompetens, blir gruppen homogen kommer ni bara klappa varandra på ryggen och inte komma framåt.
 • Avsätt 1-2 dagar. Vi hade inte klarat oss på mindre än två dagar och vi hade aldrig orkat mer heller. Alla var helt slut på söndag eftermiddag.
 • Bestäm ett gäng grundregler, till exempel hur rak feedbacken ska vara, hur man får och inte får avbryta varandra och så vidare.
 • Upplägget för oss bestod av att alla fick en hel timma var då man själv fritt valde vad man ville ta upp och sedan ägnade de andra personerna hundra procent uppmärksamhet åt att hjälpa den personen framåt.
  Frågeställningarna kan handla om allt från hur man ska komma vidare i en moralisk fråga, vilken layout som är snyggast för en hemsida/produkt eller om man bör eller inte bör säga upp sig. (Obs detta är alltså rena exempel, inte det vi pratade om i helgen.)
 • Var noga med tiden. Se till att någon alltid tar tid på sessionerna, så att fördelningen av tid blir rättvis.
 • Utöver de satta tiderna kan man lämpligen slänga in ett par övningar. Vi tog till exempel en feedbackrunda på våra kanaler (eftersom alla är i influencer-svären) och vad vi har för mål med 2019.
 • Bestäm hur ofta ni ska ses. Vi siktar på 4 ggr/år.

Några avslutande tankar:

Att bygga tillit till en grupp kan ta tid, så stressa inte fram det. Vi hade förmånen att ha träffats i liknande sammanhang innan. Inte alla, men fyra av fem och vi lyckades därmed skapa tillit väldigt fort och alla delade med sig på ett ovanligt bjussigt sätt om med- såväl som motgång. Detta var inget vi förväntade oss, men det blev en trevlig bonus. Vilket troligen beror på att vi var noga när vi valde ut vilka som skulle delta från första början. Så tänk till där.

Jag kan inte nog uttrycka hur mycket jag fick ut av den här helgen och framförallt min timma. Jag fick hjälp med så många lösa trådar, inspel som jag aldrig tänkt på annars och en stor boost för framtiden. Så gör det bara säger jag! Oavsett om det gäller redan existerande företagande eller drömmar om framtiden, privatekonomi eller mål med livet.

Stort lycka till. Ni kommer skapa magi!

/Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

4 kommentarer

 • Johanna

  Wow! Ska vara ärlig som tusan och säga att jag både är imponerad och avundsjuk! Haha. På ett härligt sätt vill jag tillägga. 🙂
  Tror extra mycket att just vi kvinnor behöver mer sådant här; små grupper där vi bara fokuserar på att genuint stärka varandra. Kan nästan tycka att vi ofta behöver öva oss i den tekniken. Kanske skulle ingå i grundskolan redan…

  Och vår förra diskussion om att skriva lista för att fokusera, jag la ner det faktiskt. Det resulterade i att jag bara körde på huvudstupa och inte vilade en enda minut, vilket inte blev bra. Men jag tror på konceptet i en annan situation, t ex när jag ska jobba hemifrån en dag/v. Inte hemma med småbarn! ^_^

  • onespoonhappiness

   Haha va fint! Tror också verkligen att den här typen av forum är stärkande. Och att vi behöver det för (särskilt kvinnor tror jag tyvärr) vi är bra på att prata ner oss själva, när det vi behöver är att stärka oss i att det vi gör är viktigt! Och det är så mycket enklare att få hjälp av med andra! Har som sagt väntat på det här i många år, så är SÅ glad att tiden är inne nu! Men passa på att ’samla på folk’! Rätt vad det är har du en grupp du med 😀

   Ah! Jag fattar, nä då blir det ju helt bakvänt! Men bra att du provade, och att du släppte det när det inte fungerade! För ibland håller man ju kvar fast det inte funkar och det är ju himla dumt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *