fbpx
Menu
Vanor & Rutiner

MasterMind: så starta du din egen

MasterMind: så skapar du en

MasterMind – personlig utveckling delux

Jag var på mitt livs första workation (blandning av work och vacation) för några år sedan och träffade då ett gäng människor som utvecklade, peppade och hjälpte varandra under fyra magiska sommardagar. Det var en sån där upplevelse som förändrade livet och jag insåg att det här vill jag göra igen, så ofta det bara går. Att umgås med andra människor som vill vara öppna, utvecklas tillsammans och utmana varandra till att höja livskvaliteten, kan det bli bättre?

I den stunden föddes även tanken om att dra igång en MasterMind grupp. Något som blev verklighet ungefär ett halvår senare. Vad en sån här grupp består av eller innehåller varierar, men det vi kallar en MasterMind är en grupp bestående av personer som har olika kompetens och sätt, men som funkar ihop personligen och har som uppgift att hjälpa varandra. Jag tror att input från kloka människor runt om oss, är bland det enklaste sättet att utvecklas i turbofart och stärkas i det man håller på med. Men för att det verkligen ska fungera tror jag det behöver genomföras under ordnade former. Därmed har tanken om att kontinuerligt ses i en MasterMind-grupp funnits hos mig i många år, men jag det tog några år innan jag befann mig i rätt sammanhang för att skapa en.

Rätt tajming för att skapa din egen MasterMind

Jag har funderat på det här med någon form av MasterMind-grupp sen jag startade företag för sex år sedan, men det har helt enkelt inte varit läge. Det har inte funnits personer att fråga och jag har inte vetat riktigt vad jag letat efter. Men så efter en andra workation kom frågan påtal min rumskompis och jag frågade då helt enkelt om hon skulle vilja ingå i en sådan grupp med mig. Till min stora glädje svarade hon ja och efter det hjälptes både vi och de som tackade ja till med att fylla på med namn.

Ett par månader senare hade vi första tillfället för vår MasterMind. Och vi blev alla tror alla överväldigade över hur bra det blev. Visst hade vi hoppats på det, men det går ju aldrig veta säkert innan. Men det visade sig att vi verkligen lyckats sätta ihop en grupp som fungerar bra ihop.  En rad olika personligheter som inte alls tycker lika jämt och där kritiken som framfördes inte på något sätt alltid kammade medhårs. Men hela tiden hundra procent kärlek och pepp. Precis som det ska vara för att man ska kunna komma framåt.

Tänk på det här om du vill du starta en egen MasterMind

Mastermind-grupper kan se ut på många olika sätt och jag tror det viktiga är att vara enig i gruppen, oavsett vilket upplägg som väljs. Men här är mina råd:

 • sikta på att vara 4-5 personer. Färre gör det svårt att få många olika sorters input och fler gör det svårt att hålla ihop.
 • Se till att alla personer är olika till sätt och kompetens, blir gruppen homogen kommer ni bara klappa varandra på ryggen och inte komma framåt.
 • Avsätt 1-2 dagar. Övernattning ger dagarna något extra, men är det svårt att få ihop schemat kan man komprimera alla delar och köra kortare.
 • Bestäm ett gäng grundregler, till exempel hur rak feedbacken ska vara, hur man får och inte får avbryta varandra och så vidare.
 • Upplägget hos oss är i grunden att alla får en hel timma var (eller halvtimma) då man själv fritt väljer vad man vill ta upp och sedan ägnar de andra personerna hundra procent uppmärksamhet åt att hjälpa den personen framåt. Frågeställningarna kan handla om allt från hur man ska komma vidare i en moralisk fråga, vilken layout som är snyggast för en hemsida/produkt, hur man ska gå vidare i karriären eller något på det personliga planet.
 • Var noga med tiden. Se till att någon alltid tar tid på sessionerna, så att fördelningen av tid blir rättvis.
 • Utöver de satta tiderna kan man lämpligen slänga in ett par övningar antingen i mellantiden eller under till måltider tillexempel. Vi har varierat allt från att boosta varandra med positiva egenskaper till att funder på hur vi ser på att nå igenom bruset med en affärsidé.
 • Bestäm hur ofta ni ska ses. Vi siktar på 4 ggr/år.

Några avslutande tankar:

Att bygga tillit till en grupp kan ta tid, så stressa inte fram det. Vi hade förmånen att ha träffats i liknande sammanhang innan. Inte alla, men fyra av fem och vi lyckades därmed skapa tillit väldigt fort och alla delade med sig på ett ovanligt bjussigt sätt om med- såväl som motgång. Detta var inget vi förväntade oss, men det blev en trevlig bonus. Vilket troligen beror på att vi var noga när vi valde ut vilka som skulle delta från första början. Så tänk till där.

Jag kan inte nog uttrycka hur mycket jag få ut av den här gruppen med fantastiska människor. Det är nytta och nöje kombinerat på ett alldeles fantastiskt sätt. Så jag kan verkligen bara tala varmt för det här med att vara del i en MasterMind. Oavsett om det gäller redan existerande företagande, drömmar om framtiden, privatekonomi eller mål med livet.

Stort lycka till. Magi kommer skapas!

/Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

4 Comments

 • Johanna
  december 5, 2018 at 6:41 f m

  Wow! Ska vara ärlig som tusan och säga att jag både är imponerad och avundsjuk! Haha. På ett härligt sätt vill jag tillägga. 🙂
  Tror extra mycket att just vi kvinnor behöver mer sådant här; små grupper där vi bara fokuserar på att genuint stärka varandra. Kan nästan tycka att vi ofta behöver öva oss i den tekniken. Kanske skulle ingå i grundskolan redan…

  Och vår förra diskussion om att skriva lista för att fokusera, jag la ner det faktiskt. Det resulterade i att jag bara körde på huvudstupa och inte vilade en enda minut, vilket inte blev bra. Men jag tror på konceptet i en annan situation, t ex när jag ska jobba hemifrån en dag/v. Inte hemma med småbarn! ^_^

  Reply
  • onespoonhappiness
   december 5, 2018 at 7:05 f m

   Haha va fint! Tror också verkligen att den här typen av forum är stärkande. Och att vi behöver det för (särskilt kvinnor tror jag tyvärr) vi är bra på att prata ner oss själva, när det vi behöver är att stärka oss i att det vi gör är viktigt! Och det är så mycket enklare att få hjälp av med andra! Har som sagt väntat på det här i många år, så är SÅ glad att tiden är inne nu! Men passa på att ’samla på folk’! Rätt vad det är har du en grupp du med ?

   Ah! Jag fattar, nä då blir det ju helt bakvänt! Men bra att du provade, och att du släppte det när det inte fungerade! För ibland håller man ju kvar fast det inte funkar och det är ju himla dumt.

   Reply
 • Nathalie - Att Leva Sin Dröm
  december 5, 2018 at 6:58 f m

  Såååå bra skrivet Malin – håller med om varenda liten bokstav! ✨❤️

  Reply
  • onespoonhappiness
   december 5, 2018 at 7:06 f m

   Men tack ❤️❤️ Och fint att vi känner helt lika ✨

   Reply

Leave a Reply