fbpx
Menu
Personlig utveckling

Vad är ett retreat och vart kan du åka?

Vad är ett retreat och var kan du åka?

Ordet retreat, som hänger samman med reträtt, handlar om att dra sig till baka och befinna sig i stillhet. Något som i Sverige ursprungligen varit en kristen företeelse, men som nu behöver ha väldigt lite med religion att göra. Retreat, så som många tänker på det idag, är snarast en yoga- och meditationsupplevelse som sträcker sig från en dag upp till ett par veckor.

Retreat kan se väldigt olika ut till sin utformning, men kärnan är alltid att grunda sig i sig själv. Komma bort från vardagens intryck och bli lite klokare på sig själv och sin riktning i livet. Sen om det sker via yoga, tystnad eller i samtal med andra varierar. Upplägget kan utgå från ett satt schema från morgon till kväll eller fokusera på att du är på en viss plats, där aktiviteter sen skapas efter gruppens behov.

Retreat i Sverige

Att åka på retreat i Sverige börjar bli vanligare, men fortfarande förknippar många retreats med att åka till en varm, tropisk plats. Indien, Bali och Costa Rica är exempel på vanliga platser för yoga- och meditationsretreat. I tanken känns det kanske lättare (i alla fall trivsammare) att “hitta sig själv” på en paradisö, men kostnaden blir också därefter. Att åka på retreat utomlands kräver ofta att du är borta under ett par veckor. Och det kostar sällan under 20.000 kronor, när man bokat flygbiljetten.

Då konceptet är populärt, men alla inte har råd med lyxvarianten eller har lusta att flyga, börjar fenomenet också bli mer etablerat i Sverige. Det finns till exempel ett tio dagar långt tyst retreat som kontinuerligt hålls i Ödeshög. Det retreatet är helt gratis att delta i och kurserna blir fullbokade inom några timmar. Du väljer sen själv om du efteråt vill donera en slant. Att ta ledigt från jobbet i tio dagar är dock inte helt enkelt. Många tycker också utmaningen blir lite för stor. Därför finns också ett stort antal helgretreat att boka in sig på spridda över hela Sverige. Prislappen brukar då ligga någonstans mellan 5.000-10.000 kronor inklusive kost, logi och resa.

Själv eller tillsammans med andra

Att åka iväg på retreat innebär ofta att du utför aktiviteten tillsammans med andar människor. Ofta personer som du aldrig träffat förr. Detta tycker många är en frihet, andra tycker det är läskigt. Ett alternativ är därför att åka iväg med någon du känner. Det kan vara ett sätt att våga ge sig iväg, även om ni på plats kommer behöva göra “resan” själv. Uppgifterna och tankearbetet kommer ju i slutändan alltid behöva göras av dig.

På en del retreat jobbar ni mycket i grupp och delar erfarenheterna med varandra. Det är dock alltid frivilligt att dela sina tankar och du som vill hålla dina insikter för dig själv, kommer alltid kunna göra det. Att befinns sig på retreat är per definition att befinna sig på en “snäll” plats. Allas känslor tas hänsyn till, det kan vara bra att veta för den som är nervös innan. På andra retreat kommer alla uppgifter utföras individuellt. Detta kan därför vara något som är värt att läsa på lite om innan du bokar ditt retreat. Om det är viktigt för dig att jobba i grupp, eller inte.

Vart du vill retreat – för mer frihet

Ett alternativ till att åka iväg till en svensk kursgård eller indiskt ashram är att boka ett digitalt retreat, som du kan genomföra där det passar dig. Perfekt för dig som inte är bekväm med att bo ihop med människor du aldrig träffat innan. Och för dig som inte har möjlighet att vara ledig från jobbet eller har begränsad budget. För dig har jag satt ihop ett digitalt retreat, som du själv väljer tid och plats för.

Relax & Reboot är en kurs i personlig utveckling, skapad för att ge dig möjlighet att komma bort från livets brus och landa i dig själv. Även om du inte har förutsättningarna för 2 veckors yoga och meditation på Costa Rica. Du kan dock välja att genomföra kursen precis som ett “på plats retreat” där allt är planerat och förberett. Relax & Reboot kommer med ett schema som guidar dig från morgon till kväll under två dagar och en goodie bag skickas hem till dig med posten, för att ge lite extra lyxkänsla.

Läs mer om kursen Relax & Reboot.

___
Tips på vidare läsning:
Tystnad: därför mår du så bra av det

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply