fbpx
Menu

Lev kreativt (The Artists Way)

Boken “Lev Kreativt” eller den lite mer kända engelska titeln “The Artists Way” är för dig som vill få ut mer av livet. Som vill släppa på hämningarna och lyssna till den inre rösten. Det är i alla fall min korta beskrivning av boken, som på många sätt förändrat mig i grunden.

Du som vill vara en del av en Heliga Cirkel kan klicka här för att direkt komma till all information om upplägget och hur du anmäler dig.

Befinner du dig också på en plats där du känner att du skulle vilja få till en förändring? Att du söker något, men inte vet riktigt vad? Har kanske hela coronasituationen fått dig att ifrågasätta hur ditt liv vanligtvis ser ut? I så fall tycker jag du ska fundera på om en Helig Cirkel kan vara något för dig. Vilket är Julia Camerons namn för att genomföra Lev Kreativt gemensamt, i en gemenskap som liknar få andra. För att förstå kraften i en Helig Cirkel, vill jag först förklara lite mer om själva grundprogrammet.

“Lev kreativt” är ett snällt med kraftfullt sätt att väcka liv i sin kreativitet (och livet i det stora hela!). Boken har sålt i över 4 miljoner exemplar och innehåller ett ramverk som fungerar för såväl konstnärer, advokater, musiker, hemmafruar och ekonomer. Boken är utformad som ett tolv veckor långt program med en rad uppgifter att genomföra varje vecka. Lev kreativt är en inre resa som i viss bemärkelse alltid sker med dig själv, inom dig själv.

Personlig utveckling tenderar dock att bli roligare och kraftfullare av att genomföras tillsammans med andra kloka personer. Cameron uppmuntrar därför läsaren att göra den här resan tillsammans med andra, genom att skapa en helig cirkel som ses varje vecka för att dela upp- och nedgångar i ett tryggt sammanhang.

Jag satte ihop min första Heliga Cirkel 2021 och efter ytterligare ett par. Och alla de grupperna har varit värd sin vikt i guld. Vi har träffats en timma varje vecka och deltagarna har fått nya insikter om sig själva, delat viktiga händelser eller bara gått från måndagsgråa till pepp på livet. Varenda vecka. Grupperna är verkligen en helig plats – något jag i första omgången hoppades på – men såklart inte kunde veta helt säkert innan.

Nu står det dock klart att de här grupperna är med och förändrar livet för de som deltar. Är du sugen på att anmäla dig till en grupp, gå in här för att läsa mer om det exakta upplägget samt se när nästa cirkel öppnar. Är nästkommande cirklar redan fulla kan du alltid göra en intresseanmälan för att vara först på bollen inför nästa termin.

Mental elektrisitet

Det är rubriken på första kapitlet i boken. Något som slog an direkt i mig, även fast jag till en början inte visste vad det handlade om. Lite så tänkte jag också om hela det här projektet, när jag själv genomförde Lev Kreativ. Att det var något jag kände mig starkt dragen till, men som jag faktiskt inte var helt på det klara med vad det handlade om innan jag började. Känner du likadant tycker jag verkligen du ska fundera på att genomföra programmet!

På baksidan av boken står det “Lev kreativt är en guldgruva för alla som vill få ut maximalt av både livet och skapandet.” Att en av mina favoritförfattare citeras på framsidan gör inte saken sämre. “Utan Lev Kreativt hade det inte blivit någon Eat, pray, love”. Elizabeth Gilbert är en på många sätt briljant person och hennes Hollywoodsuccé bygger på en bok som är så mycket mer än filmen får fram. Vill du läsa mer om”Eat, pray, love” har jag skrivit om den här tidigare.

Hur går det till?

Att ha likasinnade människor runt sig gör resan annorlunda. Framförallt är det fint att få dela kraftfulla ögonblick med andra som går igenom samma sak. Eftersom programmet verkligen leder till förändring, hjälper det också mycket att ha support längs vägen, för att inte lockas att ge upp innan genombrottet kommer.

Du som vill vara en del av en Heliga Cirkel kan du klicka här för att komma till all information om upplägget och hur du anmäler dig.

Under hela programmet kommer det vara två övningar som genomförs konstant. Morgonsidorna (vilket du kan läsa mer om här) och konstnärsträffen. Morgonsidorna handlar om att du varje morgon startar din dag genom skriva tre sidor text för hand, om allt och ingenting. Få saker är enligt Cameron så kraftfullt som detta. Konstnärsträffen handlar om att du ska avsätta en stund varje vecka, till att umgås med dig själv och göra något lekfullt.

Utöver detta innehåller programmet en rad olika uppgifter att göra varje vecka. Rekommendationen är att välja ut några av uppgifterna för varje vecka och genomföra dem.

Resan är egen och tillsammans

Tanken är alltså att du som vill göra en inre resa, får möjligheten att göra den tillsammans med andra. Att du under tretton veckor får helig tid med andra likasinnade. Det kommer bli en plats att dela din resa på, där vi stödjer varandra med nyfikenhet och kärlek. En trygg plats för dig som vill blomma ut och ägna tid åt sökande. Och glädje. Programmet är tufft (men inte svårt) och roligt. Genom att haka på det är programmet kommer du (antagligen) ha mer roligt, än du haft på länge.

Den Heliga Cirkeln kommer vara en plats där du i grupp kommer få dela med dig av din resa – i den mån du själv vill. En Helig Cirkel innebär att öppna upp för andra, i en miljö där tillit och värme råder, men du bestämmer alltid själv i vilken grad du delar.

Praktiska detaljer

 • Cirkeln kommer att ha möte måndagar 12.00-13.00 eller 18.00-19.00
 • Vi kommer ses i inloggad miljö vid 13 tillfällen. (Uppstart + alla programveckor)
 • Mellan mötena finns möjlighet att dela tankar och insikter i gemensam fb-grupp
 • Du kommer få boken Lev Kreativt och anteckningsbok för Morgonsidorna hemskickade med posten.
 • Möjlighet att lära känna andra likasinnade personer. (Kanske väljer ni i cirkeln att fortsätta finnas i varandras liv efter att programmet är avslutat?)
 • En frizon att vara precis den du vill vara.

Detta är alltså upplägget i grova drag. All information hittar du här.

Boka:

Känner du dragning till detta, lyssna till den rösten. Jag kommer tacka mig själv under resten av livet, för att jag följde den känslan en gång.

Du bokar din plats genom att betala in kursavgiften. All information om hur du betalar och hur upplägget fungerar hittar du här. Har du några frågor är det bara att skriva ett DM till mig på instagram eller skicka ett mejl till hej@onespoonhappiness.se

Jag hoppas vi ses!

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

6 Comments

 • Johanna Eneland
  april 22, 2020 at 7:24 e m

  I’m on. GAME ON! 😀 Har redan läst första kapitlet men har ingenting emot att vänta in, då blir starten precis när min arbetslöshet kickar igång och hur perfekt är inte det?! Haha… 😀 Kommer nog följa här mest, har en tendens att missa allt som sker på Instagram för jag är en periodare där. ^_^

  Reply
  • onespoonhappiness
   april 22, 2020 at 7:38 e m

   Huuuurra! Kul att du är med! Och alltså jag tänker ändå att det är perfekt! Rutiner och att fokusera på något kul! Sen va det ju verkligen tråkigt att höra att du blivit av med jobbet 🙁 Finns det chans att det återuppstår igen?

   Reply
 • […] gången vill jag köra hela programmet. One spoon happiness, som jag följer på Instagram, skrev ett blogginlägg om att hon tänker påbörja programmet. Det inspirerade mig att också hoppa […]

  Reply
 • Tina
  maj 26, 2020 at 7:29 f m

  Hejsan, jag hakar gärna på. Visste dock inte att denna bok fanns, men så roligt när jag läste den på din blogg här:)
  Så jag hakar på och börjar läsa den idag, trots att det är tisdag.
  Det skall bli väldigt intressant.

  Tack för tipset!

  Reply
  • onespoonhappiness
   maj 26, 2020 at 8:12 f m

   Hej!
   Va kul att du vill haka på! Är inne på vecka fyra nu och kan verkligen gå i god för att den är riktigt bra! Det tar sin tid att genomföra alla uppgifter, men OJ vad det händer saker! Hör gärna av dig med hur det går, så spännande att följa andras tankar om programmet!

   Reply
 • […] har jag hakat på One Spoon Happiness att läsa boken Lev Kreativt med Julia Cameron. Ett tolvstegs program i boken om att skriva på […]

  Reply

Leave a Reply