fbpx
Menu
Personlig utveckling

Vad är självcoaching och hur kommer du igång?

vad är självcoaching

Självcoaching är kanske det bästa du kan ge dig själv, eftersom det är att ge dig själv förmågan att skapa bättre förutsättningar. Bättre förutsättningar att ta kloka beslut, behandla dig själv snällare och att bli tryggare i vad du vill och behöver.

Självcoaching är i stora drag precis vad det låter som, förmågan att coacha sig själv. Vilket handlar om att hitta olika verktyg för att behandla sig själv på ett sätt som gör att man mår bra, utvecklas och kommer framåt. Vilket kanske låter hyfsat enkelt i teorin, men sällan är riktigt lika enkelt att åstadkomma i praktiken.

Den som är duktig på självcoaching inser ofta att vissa saker löser sig snabbare (och blir roligare) genom att ha en coach som är någon annan än du själv. Men att enbart förlita sig på coaching från andra är både ohållbart och dumt. Du sitter ju ändå alltid på dina egna bästa svar. Ibland behöver du hjälp att hitta fram till de svaren – men många gånger kommer du klara lösa saker själv. Och oavsett så umgås du med dig själv 24/7, så hur mycket hjälp du än har möjlighet att få av någon annan, är det i slutändan upp till dig att få ordning på dina egna tankar och handlingar. För det är du som är närvarande i dig själv i varje sekund.

Självcoaching handlar om att hitta sina egna bästa svar

Något som både är enkelt och jättesvårt på en och samma gång. Den som aldrig övat på att fråga sig själv vad som är viktigt, kommer inte kunna svara på det som genom att knäppa med fingrarna. Den som har vant sig vid att ha en starkt kritisk röst i sitt huvud och inte övat på hur den ska bli vänligare, kommer inte få till en förändring utan att börja öva sig på att bli snällare.

  • Hur låter egentligen din inre kritiker? Måste hen vara elak och prata så högljutt?
  • Vilka livssanningar lever du efter? Stämmer de?
  • Vad hindrar dig från att ta modigare beslut? (När du vet det går det ändra ganska snabbt)
  • Om du slutade vara rädd hela tiden, vad skulle hända då?
  • Alla presterar bättre med positivt beröm (enligt forskning) hur ofta och gärna berömmer du dig själv?
  • Vad skulle du vilja våga, göra/säga/tycka?

Ibland är allt du behöver att någon ställer rätt fråga. Och därför är det precis vad jag kommer att göra, om du signar upp dig för gratis självcoaching på mejl. Att varje veckan ställa dig en fråga.

Nya stigar går att trampa upp ganska snabbt

Hjärnan är ett plastiskt organ. Det betyder att det går att förändra, ganska radikalt. Den du är idag, behöver inte vara den du är i morgon, även om det högst troligt är fallet.

Med tillräcklig motivation kan du förändra nästan vad som helst, typ blixtsnabbt. Skulle du få veta av en doktor i morgon, att om du dricker en enda kopp kaffe till i ditt liv, kommer du trilla ner död knall fall. Hur svårt skulle det vara att aldrig mer dricka en kopp då? Inte särskilt va? Om jag däremot sa att koffein stressar ditt system och att du förmodligen skulle må mycket bättre och på så sätt leva längre, om du valde att sluta med kaffe, tja då skulle nog huvudvärken första morgonen vara jobbig nog för att ändå ta en kopp till…

Det är alltså inte omöjligt att förändra saker över en natt, men oftast sker det inte, för att vi inte har tillräckligt med motivation. Vilket är helt okej! Jag är stark förespråkare för att ta ett litet steg i taget (och dricker gärna morgonkaffe! 😆), men jag vill också visa på att det inte MÅSTE ta lång tid att ändra något som man gjort hela livet, eller under väldigt lång tid. För det gör en del nedstämda. Förändring kan ske fort! Men jag tror det snällaste du kan göra mot dig själv är att inse att det förmodligen kommer ta lite tid.

Precis som stigar i skogen bildas genom att du går på samma ställe fram och tillbaka, bildas nya tankestigar i hjärnan allt eftersom du testar nya idéer. I början kommer det vara lättare att hitta via de gamla, men slutar du använda dem växer de igen!

Kom igång med självcoaching

Jag har jobbar med självcoaching i över tio år. Jag har läst hundratals böcker genom åren och ääääälskar att utforska det här med självmedkänsla, drömmar, hopp, lycka, varför vi krånglar till det så mycket för oss (osv.osv) Och har på förfrågan nu bestämt mig för att dela med mig av det här gratis, på epost en gång i veckan.

Så, vill du att jag ska lära dig allt jag kan om självcoaching tycker jag att du ska signa upp dig. Gör du det får du en gång i veckan en självcoachande fråga av mig att fundera över och jobba med till nästkommande vecka.

Mejlen är korta (5-10 minuters läsning) för att du alltid ska hinna med dem. Jag vill helt enkelt inte att tröskeln ska bli för stor, utan att du väljer att haka på. För att coachingen ska få allra bäst effekt bör du ta dig några minuter varje vecka för att skriva ner dina svar. Men att bara läsa och fundera på dina svar kommer också ta dig framåt.

Signa upp dig för gratis självcoaching här

__
Vill du boka in dig på personlig coaching med mig som komplement? Fantastiskt! Då kommer du få 100% backning och support ❤️ Du hittar mer om min coaching här.

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply