fbpx
Menu
Personlig utveckling

Kul-hjulet en övning för en roligare vardag

Kul-hjulet

Kul-hjulet är en övning för dig som vill få in lite mer roliga saker i din vardag. Detta är dock något som väldigt många missar. Om du tittar tillbaka i din kalender den senaste tiden, hur mycket roliga saker har du haft inplanerade? Och hur ofta har de fått stanna kvar, om schemat kört ihop sig?

Problemet med att inte boka in roliga saker, är att de riskerar inte blir av. Därför har jag satt ihop en övning som heter kul-hjulet. Den ger en bra ögonblicksbild över hur ditt liv ser ut just nu, så att du sedan kan göra något åt det.

Kul-hjulet: så gör du

Kul-hjulet är en övning som jag spelat in en video om, under en Tune in Tuesday på Instagram. Ett koncept som handlar om att du en gång i veckan kan tuna in med dig själv och fundera på nya tankar. Eller göra nya övningar. Vill du hellre se kul-hjulet i videoformat hittar du övningen här:

Vill du hellre läsa övningen går den till såhär:

 • Rita upp en cirkel på ett papper
 • Dela in cirkeln i 6-8 delar

Skriv sedan en rolig sak ovanför varje fält (det kan vara något du tycker om att göra, oavsett om det var länge sedan du gjorde det sist eller inte) Därefter ska du fylla i från mitten ut till kanten, hur mycket av detta du har i ditt liv. Om du till exempel har skrivit upp “Kallbad” som en av dina roliga aktiviteter, men du inser att det är över två månader sedan sist och du egentligen vill bada en gång i veckan. Då fyller du kanske bara tårtbiten till 30%. Om du däremot kallbadar en gång i månaden och tycker det är precis lagom mycket, ja då kanske du kan fylla tårtbiten till nästan 100%.

Du avgör alltså själv vad som är mycket och lite. Passa dig bara så att du inte unnar dig för lite av livets goda!

Så utläser du ditt kul-hjul

Så vad har du då kommit fram till när hela hjulet är ifyllt? Ditt kul-hjul är en ögonblicksbild över hur livet ser ut just nu. Och det ger en ganska tydlig bild av hur mycket eller lite roligt du har. Hur mycket färg har ditt hjul? Är det tomt eller fullt? Är det jämt i kanten eller går det inte rulla alls?

Väldigt många får ganska låga nivåer ifyllda. Vilket inte är särskilt konstigt, livet tenderar ju att komma emellan. Men – om du inte har något roligt i livet, vad är då poängen? Mest uträttat när hen dör, vinner inte. Försök därför njuta lite mer av livets goda.

På vilka ställen i kulhjulet ser det extra tomt ut? Vad kan du göra för att ändra det? Vilken aktivitet ska du boka in, och när?

Gör något nytt!

Kul-hjulet ska ha 6-8 fält att fylla i, något som en del tycker är svårt att komma på. Är det fallet – använd fantasin. Vad TROR du skulle vara roligt att göra? Vad för nya saker kan du testa på?

Skulle ditt liv bli roligare om du började rida, måla, lärde dig åka skridskor eller började kallbada? (Det senare har jag skrivit en hel nybörjarguide om, för den som är sugen på att testa. Laddas ner gratis här.)

Experimentera, planera och testa. Prova att i två veckor aktivt planera in mer roliga saker och se vad som händer. Påverkar det livet på ett annat sätt än du trodde?

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

2 Comments

 • nouw.com/idebloggen
  mars 14, 2021 at 1:07 f m

  Älskart!

  Ha det fint
  EV

  Reply
  • onespoonhappiness
   mars 16, 2021 at 2:09 e m

   Va roligt att höra!
   /Malin

   Reply

Leave a Reply