fbpx
Menu
Vanor & Rutiner

Testa en ny rutin i höst

en ny rutin, kvinna skriver i ett block i en säng

En ny rutin kan förändra hela vardagen. Hur du tänker, känner och gör. Hur du upplever din tid och hur mycket du känner dig vid liv. Därför tycket jag du ska testa på något i höst. Något du inte gjort innan eller en rutin du tyckt om, men kommit av dig med.

Höst och nystart, det kanske alltid varit synonymt, men min upplevelse är att de två blir mer och mer förknippade med varandra? Kanske inte så konstigt heller, med tanke på att de flesta får något slags extra utrymme på semestern att fundera över sitt liv. Det blir därmed på något sätt mer naturligt att starta en ny rutin på hösten än efter nyår. Dels för att sommaren generellt är betydligt mer lugn än jul. Och runt nyår bli det nästan lite hetsk stämning ibland, runt att sätta de perfekta intentionerna inför nästa år.

Varför just en ny rutin?

En ny rutin är, tycker jag, ultimat för att den kan skaka om, peppa och ofta är tydligt definierad. Om känslan efter sommaren var att du ville ändra något är chansen ganska god att det är något som fortfarande behöver ändras. Trots att det är ett antal veckor sedan semestern slutade. Är vi för vaga, tenderar det att inte hända så mycket.

Av den anledningen älskar jag att kickstarta rutiner. Det vill säga sätta upp ”lite för svåra” rutiner – till en början. Att poängen liksom blir att de är utmanande och får en att katapulteras i en ny riktning. För att sedan kanske bli lite mindre svåra och lättare att fortsätta genomföra i en hållbar vardag.

Detta förhållningssätt kanske tycks bakvänt, men faktum är att du har större chans att lyckas om du rivstartar, än om du puttrar på! Att fastställa en ny rutin blir enklare om du inte lämnar utrymme för tvekan. Och har du bara lite vaga tankar om var du vill komma med din nya rutin är chansen god att du hoppar över att göra den. Först en dag, och sen fler.

Unna dig DIN bästa höst

Vilket område i ditt liv skulle du helst vilja se en förändring inom i höst? Skulle du vilja få mer tid? Börja göra fler saker bara för att de är roliga? Träna mer? Leka mer med barnen? Pyssla mer? Gå på restaurang mer?

Välj det som känns roligast och gör en ny rutin av det. Bestäm att det ska ske varje dag eller en gång i veckan, hur mycket det får kosta eller vid vilken tidpunkt det ska ske. Hur du sätter upp din nya rutin är inte någon exakt vetenskap, det viktiga är ATT du gör det.

Själv är min favoritrutin att gå upp klockan 05.00. Ja, du läste rätt, det är min FAVORITrutin! Det kan vara lite brutalt de första dagarna (men inte alltid, ibland går det faktiskt lätt direkt!) men ger ofta med sig redan första kvarten. Och sen betalar sig denna rutinen bra HELA dagen. Dagen får nämligen något slags magiskt flyt av att du kommer upp sådär tidigt. För du kommer hela tiden känna att du ligger före. Vilket i alla fall jag tycker är en ganska underbar känsla. Och du som upplever att du har för dåligt med tid, testa det här! (Är du i behov av mer tid har jag även sex andra bra knep för att få mer tid i ditt liv) Kanske är det något att rivstarta med, för att du ska ha tid med den där andra nya rutinen du vill skapa i höst?

En ny rutin skapas lättast tillsammans med andra

Det är så oändligt mycket lättare att klara saker om man har en deadline. Eller om man har någon som håller en ansvarig. Därför tänkte jag dra igång en 05.00 utmaning! Den kommer starta måndag 21 september och pågå i två veckor. Så har du varit sugen på att någon gång testa det här med att kliva upp klockan fem har du verkligen chansen nu!

Jag kommer hålla den här utmaningen på Instagram (video-instruktion finns här). Och det kommer inte vara krångligare än att jag lovar att i två veckor gå upp klockan 05.00 varje vardag. Klockan 05.10 kommer jag uppdatera på stories och ni som är uppe då kan skicka mig ett DM för att visa att ni också är där. Ska försöka mig på en livesändning första morgonen, bara för att kika in och säga hej. Hur det blir resten av dagarna vågar jag inte utlova.

Vill du vara med? Skicka i så fall gärna en kommentar till mig på Instagram, så vet jag att du är på! Och blir det ingen mer än jag som kör, ja då kommer jag ha fått mig två riktigt goa veckor i alla fall. Det är i gryningen magin väntar, hoppas vi ses där!

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply