fbpx
Menu
Skapa ditt drömliv

Samla på lyckliga ögonblick

samla på lyckliga ögonblick_kvinnar håller ett stort gult löv framför kroppen

Att samla på lyckliga ögonblick är ett väldigt enkelt sätt att aktivt jobba för att må bättre. Få en lite gladare vardag och att på det stora hela njuta lite mer av livet. För ett lyckligt liv består inte av att någon, någonsin, är lycklig eller glad jämt. Utan ett lyckligt liv består av lyckliga ögonblick, vilket vem som helst ganska lätt kan samla på sig fler av.

Forskning om lycka

Oändliga hyllmetrar har skrivits om lycka. Min absoluta favoritbok inom området är Lyckofällan, men även flera böcker av Micael Dahlen och hans forskning runt lycka är väldigt bra. En tydlig sak som framkommer i alla dessa böcker är att det är lyckliga ögonblick som avgör hur lycklig du är på det stora hela. Det vill säga att lycka är något flyktigt, som kommer och går i allas liv, hela tiden. Men att vi lätt vilseleds att tro att “alla andra” är lyckliga hela tiden. Helt enkelt för att människor oftast inte visar upp sina mindre lyckliga stunder.

Fast vi vet att det vi ser på social media inte är hela sanningen, har våra hjärnor svårt att riktigt ta in det. Det ser ju så verkligt ut, alla andras perfekta helger, perfekta kompis-middagar, välartade och gulliga ungar. Alla andras inredning, klädstil, avbetade to-do-listor. Och inte minst det rosenskimrande förhållandet.

Är det sanningen? Ett hundra procent inte. Känner du dig tveksam tycker jag du ska göra det här enkla testet:

När la du senast upp en bild på dina damråttor under sängen/smuts på toaletten/familjebråk?

Eller vad du nu själv skulle tycka var mest pinsamt att dela med världen. Inte helt nyligen? Hänger det samman med att ni aldrig är osams eller aldrig har det skitigt? Eller med att du inte visade upp det? Om det är det senare, kan du vara ganska säker på att även den “perfekta” personen du följer på social media har att gäng operfekta stunder i sitt liv också.

Tre förslag på lyckliga ögonblick att samla på:

För att du snabbast möjligt ska få in mer lyckliga ögonblick i ditt liv (för att på det stora hela höja den procentuella lyckan) kommer jag här med tre förslag på stunder de flesta kan hitta varje dag.

1. Samla på naturupplevelser

Det har de senaste åren kommit mycket forskning på hur naturen påverkar oss på ett positivt sätt. Förutom att höja det allmänna välbefinnandet får du stärkt immunförsvar och kan sänka blodtrycket genom att befinna dig i skogen (är du nyfiken kolla upp så kallade skogsbad).

Nu behöver det ju inte bli så sort som att du behöver ta dig ut till skogen varje dag. Men, titta på ett fint löv och förundras över naturens storhet. Ställ dig utmed en husvägg i en minut och njut av solen. Vänd ansiktet mot regnet och känn det. Köp en blomma och njut av den när du dricker ditt kaffe.

2. Samla på matupplevelser

Ät och njut! Du äter rimligtvis en massa olika saker varje dag. Stanna upp och njut av något, lite extra varje dag. Njut av nötterna du knaprar i dig. Hänge dig åt kakan du just köpte. Känn dig nöjd över morgongrötens perfekta konsistens. Och så vidare. Samla på små ögonblick av god mat eller dryck, om det så bara är första klunken eller tuggan.

3. Samla på Pippi Långstrump-situationer

Så till den enligt mig bästa kategorin, som jag kallar för “Pippi Långstrump-situationer” och som handlar om att samla på det där tokiga i vardagen. Ni vet precis som att Pippi vattnar, fast det regnar. Testar saker fast hon aldrig gjort det. Sover med fötterna på huvudkudden och så vidare. Samla på och notera saker i din vardag som är lite knasiga. Och tänk dig att du är Pippi.

Spö-regnar det när du ska gå hem från jobbet? Låt det vräka ner, flina och plaska lite i en vattenpöl. Och känn hur du liksom lurat “vuxenvärlden” genom att glädjas åt något som “borde” gjort dig på dåligt humör.

Är vardagstristessen ett faktum? Unna dig lite, av något dyrt som du verkligen tycker om. Köp två praliner, istället för en hel kaka. Eller rör ihop en kaka och ät upp smeten. Köp en “halv-flaska” av något och drick direkt ur flaskan för att känna dig lite dekadent. Ta långlunch och gå på en matiné-bio. Gå in på ett bibliotek och läs en artikel ur ett magasin.

Gör något busigt. Tänk dig att du är Pippi och spara lyckostunden i minnet.

Varje glatt ögonblick räknas!

__

Tips på vidare läsning:
En liten bok om tid – sju steg till ett liv fullt med tid
Bli lyckligare genom att följa din dröm

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply