fbpx
Menu
Boktips

EAT PRAY LOVE

eat pray love

Eat Pray Love: One woman’s search for everything across Italy, India and Indonesia.

Eat Pray Love är en helt fantastiskt bok. En bok om en människa i djupaste sorg, som hänger sig fast vid hoppet om att det måste bli bättre. Hollywoodversionen med Julia Roberts tar inte upp alls det här spåret. Så oavsett vad du tycker om filmen, om du sett den, läs boken! För det är en berättelse av någon, som på riktigt delar med sig av sitt liv, om sin själsliga utveckling och behovet av att våga söka i sitt inre efter något som är större än en själv.

Det är alltså i huvudsak inte en kärlekshistoria, utan en bok om personlig utveckling. En bok om författaren Elizabeth Gilberts personliga utveckling. Dock skriven som en roman, så är du ny på området skulle jag säga att det här är en jättebra bok att börja med.

För vad gör man, när man fastnat i ett liv som har allt man kan önska? När man har man, hus i en förort till New York, ett framgångsrikt jobb och försöker skaffa barn. Men ändå ligger på badrumsgolvet och gråter på nätterna för att man har en desperat känsla av att allt är fel.

Man tar sig därifrån

Från livets botten, tar Lizbeth med oss på en ett år lång resa till Italien (bara för att språket är så vackert) till Indien (för att möta sin guru och bo i tempel) och till Indonesien (för att få balans mellan lättjan och fromheten).

Boken är alltså en självbiografi, som väcker alla sorters känslor inombords. Vi får dela glädjen i att efter en djup depression, äntligen ha lust att äta igen. Dessutom ohämmat, av precis det man är sugen på. Vi får läsa om världens godaste pizza (adress finns i slutet av boken!!) och italiensk glass. Men också om en tempelresa som i motsats till detta handlar om djup andlighet, sådana där saker som inte riktigt går förklara och om modet att släppa taget.

Till exempel förklara hon på ett ställe i boken om den “blå pärlan”. Att munkar och ashram-besökare vid djup meditation försöker uppnå ett tillstånd, som kallas den blå pärlan, där det blir helt tyst i hjärnan. Den högsta formen av meditativt och andligt tillstånd kan man kanske säga. Nu till det spännande. Forskare kan ju idag mäta av hjärnfrekvenser i olika apparater (du har säkert sett detta i någon tv-serie). Personen får elektroder kopplade till huvudet och så dyker hjärnaktiviteten upp på en skärm. Vanligtvis blir de delar av hjärnan där det är mycket aktivitet röda och där det är mindre, gula. När de satte fast den här utrustningen på en munk och bad honom gå in i sitt mest meditativa tillstånd, drog sig aktiviteten längre och längre in i hjärnan. Till det tillslut endast fanns ett litet område kvar, som lyste blått. Den blå pärlan. Tusentals år gammal kunskap fick nu en vetenskaplig förklaring. Det är bara ett av många exempel på märkliga saker som Elizabeth upplever genom boken.

Utvecklas tillsammans med bokens författare

Tar du dig tid att läsa Eat, pray, love, får du verkligen vara med om en resa. Kanske väcker den din andlighet till liv, eller så får du hopp om att det går ta sig ur en depression. Eller så fastnar du för frågan; varför får man dåligt samvete av att njuta av livet? Det vill säga varför tycker vi det är ett problem att göra saker bara för att de är roliga, utan att de leder till resultat. Italienare upplever tydligen aldrig den här problematiken. Där har vi en del att lära!

Jag har själv läst boken ett par gånger redan och har planer på att läsa den igen inom kort.

Köp och läs! Gärna en gång per år!

__
Tips på vidare läsning:
Vad är ett retreat
Är coaching något för dig?

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

1 Comment

  • Lev kreativt (The Artists Way) -
    juni 28, 2020 at 8:11 f m

    […] På baksidan av boken står det “Lev kreativt är en guldgruva för alla som vill få ut maximalt av både livet och skapandet.” Att en av mina favoritförfattare citeras på framsidan gör inte saken sämre, “Utan Lev Kreativt hade det inte blivit någon Eat, pray, love”. Elizabeth Gilbert är en på många sätt briljant person och hennes Hollywoodsuccé bygger på en bok som är så mycket mer än filmen får fram. Vill du läsa mer om”Eat, pray, love” har jag skrivit om det här tidigare. […]

    Reply

Leave a Reply