fbpx
Menu
Drömliv

Tre tips för att Lyckas med din idé

Lyckas med din idé_Kvinna i grön klänning sitter med en laptop i sitt knä.

För att lyckas med din idé, vad den egentligen än är, finns det tre bra saker att tänka på:

  1. Gör det ändå: “Do what you can’t”
  2. Satsa på något du känner starkt för
  3. Öva upp din uthållighet

Lyckas med din idé: det grundläggande

Talang har väldigt lite att göra med om du ska lyckas med din idé eller inte. Det kan absolut underlätta genomförandet, men problemet med talang är att det ofta gör personen som har den, lat. Och då faller uthålligheten ihop av sig själv, det vill säga den egenskap som egentligen är den viktiga.

Låt därför inte bli att göra något, bara för att du inte anser dig själv vara tillräckligt bra från början. Uthållighet övervinner alltid grundtalang.

1. Lyckas genom att göra det ändå

Ett säkert sätt att inte lyckas med din idé är att lyssna på alla andra. För de kommer i alldeles för många fall säga att det inte går. Det verkar vara människors generella svar på nya idéer. Det märkliga är att det i många fall verkar gå, trots allt! För såväl smarttelefoner som datorer som tvättmaskiner har en gång i tiden varit idéer som ansetts omöjliga. Precis som konstnärer blivit rika på allt möjligt omöjligt och författare blivit världssuccéer trots otaliga refuseringar. Tänk om alla dom hade lyssnat på de som sa ”det går aldrig”?

Så känner du i ditt hjärta att det är något du vill. Gör det ändå. En inspirationskälla på det området är Casey Neistat. En man som verkligen lyckas med sina ideér, hur galna de än varit. Och i klippet nedan visar han en del av alla de projekten, samt är allmän inspiration!

2. Lyckas genom att satsa på något du känner starkt för

Steg två i att lyckas med din idé hänger väl ihop med både steg ett och tre. Att lyckas med sin idé, nästan vad det än är, handlar om att välja med omsorg. Och då inte utifrån att det måste vara den mest legendariska idén ever. Utan att du väljer något du verkligen brinner för. Som nämnt ovan är ju nämligen det allra viktigaste för att lyckas med din idé att du är uthållig. Att du inte ger upp, utan att kör ändå. Och för att du ska orka med det, krävs det att det du satsar på från som början kändes genuint kul och utmanande. Annars kommer det bli alldeles för jobbigt att kämpa på, när den roliga fasen är slut. Och din ork kommer då ta slut långt innan du uppnått ditt mål.

För att lyckas, satsa helt enkelt på den idé du helst vill jobba med, inte den som du tror kommer ge mest framgång. Det är lockande att välja den ”enkla vägen”, men det som är enkelt i början är inte alltid det i slutet. När du börjar stöta på hinder och du vill ge upp, då gäller det att du inte valt en medioker idé som du egentligen inte är motiverad att lägga kraft på.

3. Lyckas genom att öva upp din uthållighet

Slutligen det kanske absolut viktigaste. För att lyckas med din idé krävs uthållighet. Det är oerhört frestande att lägga ner ett projekt efter en stund och i stället börja med ett nytt, men gör inte det. Fortsätta kämpa på, för det är där det händer.

Framgångssagor uppstår aldrig av sig själva. De som ”slår igenom över en natt” gör aldrig det egentligen, utan har alltid jobbat många år för sin idé innan. Alltid. Men det blir mer wow-effekt om den delen tonas ner när media ska rapportera. Därför hör du sällan om det.

Kom också ihåg att de flesta överskattar vad de klarar på en dag men underskattar vad de klarar på ett år. Gör hellre något litet varje dag, och fortsätt med det dag ut och dag in. Än att göra en stor punktinsats under en vecka. Det är nästan alltid uthålligheten det hänger på, om din idé lyckas eller inte.

__

Tips för dig som vill läsa mer:
Bli lyckligare genom att gå din egen väg
Kom igång med dina drömmar
Sju steg till ett liv fullt med tid

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

No Comments

    Leave a Reply