fbpx
Menu
go do your thing

Go do your thing är en workshop där du får del av mina money wizard skills och min tioåriga erfarenhet av att driva företag online.

Följande paradox är nämligen hundra procent sann: Att driva en digital business kan göras superenkelt och till nästan ingen kostnad. OCH. Att driva en digital business kan vara ganska svårt och kostar en hel del pengar.

Problemet är att lite för många börjar med det senare. Genom att göra sin idé för stor och krånglig från början, för att alla ”gurus” på internet säger att den som är seriös, den har automatiserade system, en VA (virtuell assistent), professionell utrustning och en allmän all-in attityd.

Med den inställningen ser jag det inte som förvånande att ett nytt företag statistiskt inte har goda chanser att överleva sin tvåårsdag.

Att driva ett större företag, offline såväl som online, det kostar pengar. Punkt. Men online (till skillnad från fysiska företag med fysiska produkter) kan faktiskt startas till i princip ingen kostnad. Problemet är att nästan ingen talar om hur det går till, för vad ska folk då tjäna pengar på?

Låt mig ta ett exempel. Kajabi är den typ mest välkända plattformen för att hålla onlinekurser. Vad jag hör från de flesta (som använder plattformen ska sägas, viktig detalj vilken jag kommer till) är att den är riktigt bra. Och det är den säkert, men den är också svindyr (sett ut en synvinkeln, billig ur en annan). I skrivande stund kostar en årsprenumeration ganska precis 20.000 kronor/år och då ingår inte ens zoom. Vilket många då behöver köpa till för ytterligare ett antal tusenlappar varje år.

Det betyder två saker. De som rekommenderar dig att använda plattformen tjänar pengar på om du signar upp dig via deras länk. Vilket ju ger dem god anledning att vilja promota plattformen (vilket i sig inte behöver vara något dåligt, men det gör ju att de gärna rekommenderar det dyraste på marknaden, för att det ger dem mer pengar). Men framförallt betyder det att du måste sälja för minst 20.000 kronor, varje år, bara för att gå plus minus noll. Om din plan är att sälja en workshop eller kurs för 499 kr, kommer du alltså behöva sälja den till 40 personer – bara för att gå plus minus noll.

Det är i min bok, inte en bra idé för att hålla nervsystemet lugnt och din nya grej rolig. Det sätter helt enkelt upp för stor press. Är du alldeles grön och vill testa att sälja ”din grej” online DO IT! Men gör det på enklast möjliga sätt. Hitta en lösning som är gratis eller kostar någon enda hundralapp och kör! Gör helt enkelt jobbet, som Kajabi levererar automatiskt, manuellt.

Ja, det kommer ta mer tid. Ja, det kanske ser en smula mindre fancy ut, men vet du, det har inte särskilt stor betydelse när du har 19.500 kr på banken – för något du själv skapat!

Betala vs gratis

Missförstå mig rätt. Jag älskar att kunna betala för bra tjänster och bra kunskap. Jag har till exmpel de senaste månaderna investerat över 100.000 kronor i ny kunskap och support. Jag betalar numera också för en rad olika verktyg, som tillsammans kostar mig omkring ett par tusen kronor i månaden. Men jag började inte där!

Min ambition är att du ska kunna och vilja betala för Kajabi en vacker dag. Eller ja, min rekommendation kommer alltid vara New Zenler, programmet som jag använder och som kostar knappt 7.000 kr/år, inklusive Zoom. Och ja, samma sak gäller här, om du tycker att min rekommendation verkar bra, använd gärna min länk, för då får jag en del av summan som Zenler debiterar, helt enkelt för att jag gav dem en kund. Det positiva är dock att New Zenler faktiskt går använda gratis (med mindre funktioner) så verkligen en dubbel rekommendation!

Men till poängen. Jag tycker INTE att du ska ha som målsättning att spendera så lite pengar som möjligt, jämt. För det gör generellt inte livet extra skoj.

Men precis som man generellt uppgraderar sitt boende längs livets gång, så tycker jag att du ska börja med ett litet boende (bolag), snarare än att smöra för banken (eller ditt sparkonto), låna till en lyxvilla och sen ha panik över att räntan stiger.

Go do your thing

Är workshopen för dig som vill få mina bästa tips om hur du rent tekniskt gör för att komma igång med en idé på ett så enkelt och effektivt sätt som möjligt. Som vill spara pengar på att inte gå i dyra fällor när du startar upp ditt företag (eller startar upp en ny gren i ditt företag). Jag har hängt i onlinevärlden i snart tio år. Jag har provat hundratals olika lösningar, programvaror och plattformar. Och jag har provat att sälja väldigt många olika tjänster, på många olika prisnivåer.

Jag har slitit mitt hår genom att försöka lära mig saker själv och för det både fått rök att pysa ut genom öronen och hållit på att spricka av stolthet över att ha lyckats knäcka koden till hur man ändrar en rubrik direkt i koden på min hemsida.

Två av mina absolut bästa egenskaper som företagare, är att jag är en Money Wizard och att jag är en jäkel på kreativ problemlösning.

Det har gjort att jag under de senaste tio åren försörjt mig själv, även i uppstartsfaser av företagande. Periodvis haft mer sparade pengar än någon jag känner (och periodvis förmodligen haft mindre än någon jag känner!). Jag har pluggat 4,5 år på universitet utan att ta lån. Och så vidare, utan att för den delen ha jobbat ihjäl mig. Lite ligger kanske i det småländska blodet, men en stor del i att jag intresserat mig för och läst på om privatekonomi och alternativt bolagsbyggande sen 2013.

Jag har också varit med och drivit Skandinaviens största bröllopsblogg, byggt ett antal hemsidor, drivit en enskild firma och två aktiebolag. Hållit kurser och föreläsningar för 10-150 personer. Byggt upp kursplattformar. Spelat in, redigerat och klippt video. Skrivit två böcker som är utgivna både fysiskt, digitalt och som ljudbok. Lanserat podcast och satt upp system för att boka in coaching med privatpersoner och företagare 1:1.

Allt det här har krävt en hel del trial and error. Något som jag de flesta dagar tycker är himla kul och inte något jag vill ha ogjort. Men jag är också väldigt glad och nöjd över alla gånger jag kunnat spara hundratals timmar och en förfärlig massa pengar, genom att lära mig av någon som redan gjort det.

Så, vad vill du bygga? Och hur kan jag hjälpa dig?

Skriv en rad till hej@onespoonhappiness.se och berätta vad det är du vill att din workshop ska fokusera på, så bokar vi in en tid efter det.

Den här workshopen består helt enkelt av ett arbetsmöte där jag hjälper dig att hitta det enklaste och kostnadseffektivaste sättet för dig att göra verklighet av din idé. Där vi sätter upp en konkret plan och där du får del av all kunskap och alla tips jag har, gällande det specifika område du vill ha hjälp med.

1,5h workshop
3000 kr (ink moms)

omdöme annakarin