fbpx
Kantarell-principen hemligheten bakom att få det man vill ha i livet
Personlig utveckling

Vikten av att fokusera på rätt saker

Har du hört talas om kantarell-principen?

Har du någon gång gått i skogen och försökt plocka kantareller? Du vet de där gula svamparna som ser ut precis som löv? Inte helt enkelt. Men kanske känner du någon som är en riktig fena på att plocka kantareller? I så fall är följande scenario inte helt omöjligt:

Ni susar fram på landsvägen i ungefär 90 km/h när någon i bilen skriker: STOPP! Jag såg kantareller i diket. Varpå personen som kör tvärnitar (förhoppningsvis efter att först ha tittat i backspegeln), backar en liten bit och stannar utmed kanten. Svampentusiasten kastar sig ut och kommer en stund senare in i bilen igen med ett gäng färska svampar.

(Om du tycker detta låter helt osannolikt, fråga en person i din närhet som plockar svamp, och se vad hen svarar. Känner du ingen sådan person, fundera på ett annat tillfälle i ditt liv där du eller någon annan utbrustit “Hur kunde du se det där?!”)

Hur är detta möjligt? Hur kan någon, som antagligen mest sitter och tänker på annat eller pratar förstrött med övriga passagerare, plötsligt se att det växer svamp längs vägkanten?

Perception.

Förklaringen heter perception. Det vill säga att hjärnan sorterar bort stora delar av den information den får in via sinnesintrycken. (Visste du till exempel att 95% av de tankar du tänkte idag, är exakt samma som igår?) Vi möts av enormt mycket information varje dag, och för att hjärnan inte ska bli överkokt registrerar vi helt enkelt inte allt medvetet.

Jag som inte är en svampplockande person har därför inte förmågan att se att ett löv inte är en svamp i 90km/h. Men någon som älskar svamp kan faktiskt göra det.

Därför är det viktigt att du vågar uttala dina drömmar högt, så att hjärnan vet vad den ska spana efter!

Vetenskapligt alternativ till den populära boken “The Secret”

Till den som är öppen för möjligheter, kommer möjligheterna. De allra flesta kliver rakt över möjligheter varje dag. Påväg till jobbet, på jobbet, i skolan, på kursen du går på, på gymmet. Överallt. Precis överallt finns människor och möjligheter som skulle kunna hjälpa dig att uppnå dina drömmar. Men det blir bara så om du själv är medveten om vad du vill.

Det finns en bok som sålts i flera miljoner exemplar, som heter The Secret. Den går förenklat ut på att bara du önskar dig något tillräckligt mycket kommer det materialiseras. Pengar, viktminskning, partners och jobb. Jag tyckte boken var intressant läsning, men den gör mig också tokig eftersom författaren inte ta upp någon vetenskap som stödjer innehållet, utan bara påstår att saker fungerar på ett visst sätt.

Men det som faktiskt går ta med sig från boken är: genom att veta vad du vill, kommer du se möjligheter som ingen annan gör.

Det som Charlie Söderberg har döpt till Kantarell-principen handlar inte om att man kan sitta på sin rumpa och tänka sig till att bli miljonär. Eller få drömhuset. Eller göra karriär inom mode. Men om man på riktigt vågar säga sina drömmar högt och vågar tro på att de är möjliga att förverkliga – dyker sammanträffanden upp som genom magi.

Vardagsmagi

Det kan kanske tyckas lite tråkigt att det faktiskt inte handlar om magi (för det kommer helt säkert kännas som ödet det lovar jag) utan om att du plötsligt håller ögon och öron öppna. Plötsligt ser du en den där jobbannonsen och tänker – det skulle ju vara perfekt! Och vågar därför söka. För att du tänker att det är möjligt. Plötsligt visar det sig att din kompis mamma känner en person som skulle vara perfekt som mentor för dig. Eller så gå du på det där eventet och hittar din framtida företagspartner.

Det kan tyckas för fånigt eller enkelt för att vara sant. Men jag tror benhårt på att magi finns. Det gäller bara att upptäcka den, och det gör man bara om man har ögonen öppna för rätt saker.

Jag har genom kantarell-principen bland annat fått tag på tre fantastiska hyreslägenheter, fått pris som ung entreprenör, haft gratis kontor på Södermalm i Stockholm och fått enorm löneökning.

En kompis till mig hyr ett rosa slott tack vare samma princip. Det tål att upprepas. Hon bor i ett rosa stenhus med torn, precis vid Mälaren.

Vad i ditt liv skulle du vilja utsätta för kantarell-principen?
Dela gärna med dig för inspiration 🙂

/Malin

 

 

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

6 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *