fbpx
Personlig utveckling,  Rekommenderat

Varför stiger du upp på morgonen?

varför stiger du upp på morgonen?

“Dom allra flesta stiger upp på morgonen, därför att de inte dött under natten”

Detta är bland det roligaste och sorgligaste jag hör på en föreläsning.

Framförallt tycker jag det är en helt genialisk iakttagelse av Charlie Söderberg. En man som jag haft förmånen att lyssna på vid ett flertal tillfällen, då hans företag Balansekonomi hållit i föreläsningar i ämnet tid, pengar, hälsa.

Charlie är en enormt skicklig föreläsare (se honom om ni har chansen!) och ställde under en föreläsning han höll för ett par år sedan frågan till oss i publiken, varför stiger ni upp på morgonen? Hur många här inne har ett tydligt mål eller en tydlig riktning med era liv? Inte en vag tanke om vad ni ska göra sen, eller vad ni skulle göra om ni hade haft ditt eller datt. Hur många här inne har ett livsmål, NU?

Han menade att de av oss som hade det kunde gratulera sig själva. Och att vi andra kanske skulle se över våra liv lite mer ordentligt. För om man drar det till sin spets, vem vill kliva upp på morgonen, bara för att man inte dött under natten?

Våga fundera och ställa dig själv frågan

Om man befinner sig i en låg period i livet, kan det här vara en skitjobbig fråga att behöva ställa sig själv. Men jag tänker ändå att det måste vara värre att dag ut och dag in vakna och känna var det här allt? 

Jag har definitivt haft sådana perioder. Mönstret jag kan se hos mig själv när de här perioderna dyker upp, är att jag stressat för mycket för länge eller att jag känt mig ensam. Eller att det varit urtrist på jobbet. Vilket jag till slut kan koka samman till någon form av avsaknad av innerstyrning.

När jag inte varit modig nog att drömma. När jag gjort alldeles för mycket som man borde.

Det är då jag slutat vakna med glädje. Att vakna med ett leende från öra till öra är ju inget krav. Men att vakna likgiltig eller olycklig, det är inte rimligt. Tycker jag, och därför något man ska ifrågasätta om det sker.

Skapa en dröm-lista

Om du vaknade i morse, för att du inte dött under natten – gör då något genast! Ett snabbt förslag är att göra en dröm-lista. Skriv ner minst 100 saker/händelser på en lista, som du skulle vilja ha i ditt liv. Och jag menar minst hundra, inget fusk! Du får heller inte väga in någon rimlighet i sakerna du skriver ner. Till exempel får du inte låta bli att skriva “jag vill ha en inomhuspool” bara för att det ligger låååångt utanför din budget idag. När du skrivit upp typ:

Jag vill åka till månen
Jag vill starta en egen klädkollektion
Jag vill bli skådespelare
Jag vill ha en Ferrari
Jag vill äga en lägenhet i New York

Och så vidare. Då läser du igenom allt ihopa och stjärnmarkerar tre saker, som känns som det allra viktigaste. Till exemepel: Jag vill vara ledig en dag i veckan, jag vill vandra i fjällen och jag vill köpa en bil. Därefter sätter du ett datum på när du VILL att dessa tre saker ska ske, och så skriver du upp en sak, per dröm (hur liten eller stor som helst) som du kan göra, typ direkt, för att komma ett steg närmre ditt (numera) mål! Det här är ett första steg, hur du går vidare kan jag skriva om en annan gång.

Du har bara ett liv. Lev medan du har chansen!
<3

Malin

Tyckte du om detta inlägget? Då tror jag 4 timmars arbetsvecka också kan intressera dig!

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

2 kommentarer

 • Johanna

  Tack! Hoppas få chans att höra honom någon gång, bara hört talas om än så länge. 🙂
  Tipsar vidare om talaren Christina Stielli, som bl a talar om arbetsglädje. Hörde henne förra veckan, herregud vilken kvinna! Det gav verkligen en boost, många tankar och ett litet uppvaknande till insikten om att man faktiskt har ett eget ansvar. Skrattade så jag nästan grät dessutom. Hon har en podd med Mia Törnblom som heter Självklart. Hittade den prick nu så har inte hunnit lyssna men ska. 🙂

  • onespoonhappiness

   Hej!
   Roligt att du hittade hit! 🙂
   Ska definitivt kolla upp den podden! Tack för tips! Och hålla utkik efter när Christina Stielli talar, har sett Mia förr och hon är himla rolig hon med!
   /Malin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *