fbpx
Vardagsmod, kvinna blickar ut över sjö
Personlig utveckling

Vardagsmod – ett sätt att skapa sitt drömliv

Dag 1 på 2019. En dag av möjligheter, en dag för nystart.

Jag tycker om att det nya året förknippas med en nystart. För det skapar på något vis automatiskt utrymme för reflektion och funderingar runt vad jag vill med mitt liv. Den här gången har jag inte gjort något strukturerat ännu, så som att skriva en årskrönika över vad som hänt under året. Men jag har ändå tänkt en hel del.

Och på tåget från Lund till Sundsvall (ja, det tar 8,5h snabbaste vägen så man hinner tänka en del) slog insikten ner, om vad jag vill med 2019.

Vardagsmod. Jag vill leva med och inspirera till vardagsmod.

Nike är något på spåret

Vardagsmod är ett ord som jag känner summerar typ allt jag håller på med. Och ALLT jag läser handlar om det. Jag har i brist på annat oftast sagt att jag läser om personlig utveckling/självhjälp/livsstilsdesign, vilket också stämmer, men kärnan i allt handlar faktiskt om att det är jobbigt och svårt att ta egna beslut. Det är svårt att ta ansvar för sitt liv och göra det man vill.

Fast det handlar till syven och sist egentligen bara om att man behöver vara modig.

Den viktigaste bok jag läst i hela mitt liv är Mod att vara sårbar av Brené Brown. Den handlar om mod. Men även Tim Fessies bok om 4 timmars arbetsvecka och Elizabeth Gilberts Eat, Pray, Love handlar om vardagsmod. Det där som verkar till synes lätt (stiga upp, öppna post, prata med sin partner, gå på en promenad) kan vara ganska jobbigt och svårt ibland.

Precis som Nikes slogan lyder så handlar det bara om att göra det. Just do it. Trots det är det inte så bara alltid.

Lycka och vardagsmod hör ihop

One Spoon Happiness är för mig ett projekt som jag hoppas ska kunna leda till mer lycka hos fler. För jag tror starkt på att vi alla ska leva det liv vi vill leva. Att vi alla har ett val att skapa den typ av liv vi vill ha och att vi blir gladare om vi vågar ta den chansen.

Men jag säger INTE att det är lätt.

Min erfarenhet hittills är att det är skitsvårt ganska ofta. Trots att det “enda” som behövs är att man gör det. Men för att “bara göra det” krävs det ofta ganska mycket mod. Och just vardagsmodet tror jag många avfärdar lite för lätt.

Det krävs väl inte mod att kliva ur sängen eller gå till gymmet heller? Det är ju bara lathet när man låter bli. Att inte öppna posten, det är ju tramsigt. Att inte säga till sin partner när man blir ledsen för en pik, handlar ju bara om att man får skärpa sig. Och det är ju bara idioter som inte byter jobb om de vantris…

Jag är övertygad om att alla de här sakerna kräver mod. Mod att visa sig sårbar framförallt (och det vill ingen). Men också modig nog att ta tag i de där problemen som kanske uppenbarar sig när man väl går till gymmet (att man inte kan fortsätta intala sig att man har ok kondition) öppnar posten (och har mindre pengar på kontot än räkningen är på) eller söka nytt jobb (och riskera att få nej från alla och då känna sig än mer misslyckad)

Vardagsmod stärker självkänslan

Anledningen till att vardagsmod är så viktigt tror jag till stor del är för att det stärker en och bygger känslan av att man känner sig bra.

Affirmationer i all ära (jag tror faktiskt på det också) men, precis som man inte kan tänka sig till framgång är vardagsmod så effektivt för att det tvingar en att GÖRA saker.

Och det skapar automatiskt en känsla av att man känner sig duktig och nöjd med sig själv. Min plan är därför att One Spoon Happiness till stor del ska handla om vardagsmod 2019. För att jag helt enkelt tror att vardagsmod är en väldigt snabb väg mot att bli lyckligare.

Utmaningar, böcker och delade erfarenheter

Utmaningar tror jag är ett jättebra sätt att komma igång med vardagsmod. För när man väl bestämt sig för en utmaning, sen är det inte läge att känna efter (vilket oftast är då man fallerar). Det spelar liksom ingen roll om man vill eller inte, man gör det ändå.

Och jag tror fullt ut på att det blir lättare att söka nytt jobb om man är modig nog att kallbada, eller ställa sig på startlinjen till en Marathon eller vågar berätta om sina känslor.

Det spelar ingen roll hur man övar sig på att vara modig. Men känslan av att vara oövervinnerlig, när man väl har man känt den, då tror jag det är lättare att göra annat som man tidigare tyckte var läskigt.

Bokperson som jag är, är jag också fullständigt övertygad om att andra människors tankar och handlande också kan påverka och förändra ens liv. Därför är min plan att försöka dela med mig av sådant jag läser. Men också människor som lever livet, för att ta reda på hur de gör för att våga, så att vi kan bli fler som 2019 känner att vi lever fullt ut.

Låt oss jobbar på att 2019 ska innehålla många skedar lycka!

Nyårsjubel och fanfarer
/Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *