fbpx
En blogg om att vardagslycka
Drömliv,  Personlig utveckling

Om två veckor börjar äventyret

Det känns faktiskt inte riktigt klokt, men om två veckor (sex arbetsdagar om man ska vara nogräknad) tar min anställning slut och det är dags att kasta sig ut mot nya, egna, projekt igen.

Det slog mig precis att jag nu för andra gången kommer börja driva företag utan en egentlig plan. Vilket känns ganska komiskt med tanke på hur mycket jag vanligen ogillar att inte ha en klar plan. Förra gången kläcktes idén under bröllopsmässan när vi hade stiltje i montern, helgen innan jag skulle flytta till Stockholm och den här gången för att en oväntad möjlighet öppnade upp sig strax efter nyår.

Förutom spontaniteten har de här två situationerna nog inte mycket gemensamt. Eller jo, förresten. Jag undrar om kanske inte det mesta är det samma. I alla fall är längtan efter att skapa densamma. Att lära mig nytt och att bygga upp något. Att med gott samvete kunna dricka morgonkaffet ute i solen, ofta. Träna när jag vill på dagarna och läsa böcker bara för att det är härligt och typ livsviktigt.

Att skaffa ett “riktigt jobb” var det bästa som kunde ha hända mig när jag fick det. För fy vad jag var less på mitt egna då. Jag drev inte det bolag jag ville längre, och det var ensamt. Tre år av fasta rutiner har dock fått mig att inse att jag nog är en lite för fri själ för att passa in på ett kontor. Ett steg åt det hållet var att gå ner i tid för att kunna plugga skrivande. Och nu är det alltså dags att löpa linan ut.

Något som får mig att vilja vråla av glädje. Sällan har ett sånt lugn infunnit sig i ett så sort, ganska spontant och ovetande beslut. För jag vet faktiskt inte riktigt hur livet kommer bli framöver. Det är inte planerat mer än i väldigt grova drag. Drag som än så länge mest involverar skoj och att lära mig nytt.

Om det skiter sig då?

Självklart har jag en del livrädda stunder också. För även om jag känner mig mycket tryggare i företagarrollen såhär sex år efter att den började förra gången, är det såklart läskigt att kasta sig ut i ovissheten. Hur ska det gå? Ska planerna gå i lås? Hur ska det bli med pengar? Ensamhet? Motivation och bokplanerna?

Den här gången har jag dock lite tid på mig. Tid på mig att satsa på sådant som bara är roligt. Så jag ska försökta våga ge mig själv det, att verkligen följa det som känns kul ända in i hjärtat och ge det en chans. Utforska om det som man ger energi, ger energi tillbaka.

Jag har alltså tänkt på det här med att bli egen ett tag. Främst utifrån drömmen om att få hålla på med mitt skrivande, ge ut böcker, kurser och annat kul. Men också lite utifrån att film är himla roligt att producera. Detta har dock mest legat som en vilande tanke, något att kanske ta upp om något år. Men, tydligen var inte det planen. För plötsligt visade sig rätt tillfälle vara NU.

För att göra en lång historia kort och förenklad kan man säga att precis efter årsskiftet blev det en omorganisering på mitt jobb. Den rörde egentligen inte min tjänst, men av lite olika anledningar erbjöd jag mig att gå istället, då det fanns andra som gärna ville vara kvar.

Nu när jag landat, känns beslutet helt rätt och jag är SÅ glad att jag tog det. Men mitt i processen, innan något var klart, var det inte kul.

Eftersom jag har förlängd arbetsbefriad uppsägningstid kommer jag smygstarta. Och så länge Coronan håller sig framme känns det inte som att jag kommer lägga fokus på att försöka få betalda uppdrag. Något jag däremot kommer fokusera på och som jag har sett fram emot så länge nu, är att påbörja Julia Camerons tolvveckorsprogram till att leva kreativt. Kanske har du hört talas om “morning pages” innan? De kommer i så fall från henne. Eftersom boken kan läsas som en studiecirkel tänkte jag faktiskt se om det är någon som vill haka på, tänker att den kreativa storheten blir större, om fler är med. Så skriver ett separat inlägg om det tänker jag.

Hur som helst kommer ett stort fokus under våren också ligga på ett antal kurser jag fått möjlighet att gå, inom allt från entreprenörskap till filmanimation. Tror därmed att jag fram till sommaren utan tvivel kommer ha fullt upp, men sen får vi se. Jag vet nämligen att jag har en tendens att inte få så mycket gjort alls, om jag känner att jag har oceaner av tid på mig att genomföra det.

Det ska helt enkelt bli spännande att se vad som hänt ett par månader in i projekt bli en entreprenör igen. Om peppen och kreativiteten håller sig uppe.

För den som är intresserad tänkte jag fortsatt försöka dela med mig av resan. Hur livet som egen faktiskt ser ut, vad man brottas med och vad som går lätt.

2020 verkar onekligen bli ett minnesvärt år.
/Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

4 kommentarer

 • Mirjam Ekström

  Så roligt att läsa om dina tankar och planer. Jag är också inne på en liknande resa, men jag är fortfarande deltidsanställd. Förhoppningsvis har jag sagt upp mig inom en snar framtid! Läskigt att ta steget men så otroligt viktigt att våga sig ur sin comfort zone. Har också kört morning pages, men inte läst boken än. Vore intressant att köra hela hennes program, så jag kan tänka mig att haka på!

  • onespoonhappiness

   Va fint att höra! Och kul! Så spännande, du får berätta mer när det väl sker. Om du inte redan vet vad ditt egna är vill säga och vill dela med dig? 🙂
   Men ja! Kul om du vill vara med. Min plan är att börja den 4 maj, men tänkte sätta ihop ett inlägg om det i morgon eller på tisdag. Min tanke är i grunden hur som helst att dela med mig av mina de tankar jag får under programmets gång, både här och på Instagram och att vi som gör det samtidigt kan diskutera i kommentarer dela tankar och upptäckter. Dela (de som vill) under någon specifik hashtag tex, för att kunna ta del av varandras insikter. Vad tror du om det? Något inspel att ta med till inlägget?

   • Mirjam

    Planen är att jag ska frilansa som copywriter och skribent. Och sen har jag ju mitt skönlitterära skrivande som jag vill ägna mig åt, men det är ju svårt att få en inkomst genom det. Jag går en kurs i copywriting just nu och det är väldigt utvecklande och roligt. Lär mig massa nytt! Det låter ju jättebra det du har planerat. Jag hoppas bara att det inte är för tidskrävande för mig att ta mig an hennes program just nu, men det kanske inte alls behöver ta så mycket tid? Med två småbarn hemma och kursen jag läser och skrivandet, så är jag rädd att jag klämmer in för mycket. Men samtidigt vill jag gärna testa det och det vore ju ännu roligare att göra det tillsammans med några andra. Ska kolla upp lite mer vad det innebär innan jag bestämmer mig helt! 🙂

    • onespoonhappiness

     Men va kul! Allt låter ju väldigt spännande! Som jag förstått det tar det nog en del tid, om man vill genomföra programmet till punkt och pricka. Men tror också tanken är att man ska uppleva sig få mer tid, för att övningarna släpper på blockeringar osv, vilka ju annars kan ta sin tid att komma över.
     Har precis skrivit ett lite mer detaljerat inlägg om hur jag tänkt lägga upp det, du kan ju spana in det, och se hur du känner?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *