fbpx
Vad ska jag göra med mitt liv?
Personlig utveckling

Mod att våga leva mer!

Mod handlar om att våga ett litet steg i taget. Och om att göra saker fast man är rädd. Det är få (inga?) personer som “bara gör”. Det kan lätt se så ut ibland, eftersom få människor vill erkänna sig sårbara. Det är bättre att visa hur bra det går, än hur rädd man är.

Och vill viss del stämmer det ju, för you have to fake it until you make it.

Men tro för den skull inte att det inte ligger kamp bakom. Att även de som skapar alldeles extraordinära saker inte också är rädda. För vissa av dem är det hela tiden.

Det gäller att vara modig en bit i taget. Och det första tror jag handlar om att våga lyfta på stenen och fundera på vad det egentligen är du vill, om inget skulle vara en begränsning. För oj va många gånger i mitt liv det hänt att jag bestämt vetat att jag inte vill göra något, att det inte alls är min grej. När det egentligen handlat om att jag varit rädd.

Till exempel har jag alltid vetat att jag inte vill plugga utomlands, eller att jag inte haft något intresse i att resa. Det tog faktiskt fram till andra året på universitetet innan jag fattade att jag inte “bara va sån”, utan att det hela handlade om att jag var skräckslagen för att prata engelska inför folk.

Och när jag väl insåg det. Kändes det så enorm ledsamt att jag skulle missa potentiellt fantastiska saker i livet, för att jag i mitt huvud inbillat mig att jag var helt värdelös på engelska. Så här i efterhand kan jag funder på vad jag tänkte att det värsta som skulle kunna hända var? Att ingen förstod mig? Att alla skulle skratta och peka på mig? Tycka att jag var en helt värdelös människa som inte kunde uttala ord perfekt?

Jag minns faktiskt fortfarande stunden då det här klickade till i mitt huvud. Jag låg i sängen i min lägenhet i Hultsfred och insåg att något som bodde i mitt huvud, på riktigt kanske skulle hindra mig från att leva mitt liv fullt ut. Och i den stunden bestämde jag mig för att ändå ansöka om den där utbytesterminen i England.

Ett lätt beslut då, dagen innan jag skulle åka däremot, grät jag så att jag knappt kunde prata, när jag ringde en sista gång till min dåvarande kille. Då önskade inget annat än att jag förblivit en fegis och stannat hemma. Samma dag vi åkte tror jag att jag var i något slags chocktillstånd och jag vet att jag manade kroppen till att “nu får du liksom plocka fram alla superkrafter du har, för annars lägger jag mig ner och dör på flygplatsen”. På något vis gick det ändå. Jag höll ihop. Och jag kom över min engelska-skräck!

Eftersom det inte blev så mycket engelska pratad i vardagslivet (bodde och pluggade och reste med andra svenskar) började jag köpa engelska böcker och tvingade mig att läsa några sidor högt varje dag. Svinsvårt i början. Men det gav verkligen resultat.

Och det bästa med allt ihopa? Nu har jag kommit på att jag verkligen gillar engelska. Att det vore helt fantastiskt att kunna uttrycka sig flytande och att jag verkligen vill öva. Även om jag fortfarande alltid får lite hjärtklappning när en engelskspråkig person hamnar i mitt sällskap. Jag finner det enormt frustrerande att inte kunna uttrycka mig fritt, men det är inte längre skräck. Utan handlar om en genuin önskan om att bli bättre.

Tips för att bli modigare:

  1. Om du innerst inne vet vad du vill, umgås med tanken att du en dag kommer göra det. Prova dig fram och försök visualisera i huvudet hur den situationen skulle se ut. Och försök sedan göra små små saker i den riktningen.
  2. Som en fortsättning på detta är det också jättebra att berätta om din dröm för någon du litar på, dels för att hålla dig ansvarig om du försöker fega ur, men kanske kan personen också hjälpa dig på vägen OBS! Jätteviktigt att det är någon som du litar på av hela ditt hjärta och som du vet kommer stötta dig. Berätta det INTE för personer som inte kvalar in på den listan. Då är det mycket bättre att du håller det för dig själv. När man är rädd, behöver man ha genuin backning.
  3. Om du faktiskt inte vet vad du vill eller vad du har för drömmar. Skriv en lista på minst fem saker som du absolut inte vill göra. Till exempel: resa själv (det får jag magknip bara av att tänka på), rida, gå på mingel, prata inför folk, ringa okända personer och så vidare. Och sen tar du och funderar ärligt på varför du inte vill göra detta. Är det för att du verkligen inte vill, eller är det egentligen något som du är rädd för? Vad får det i så fall för konsekvenser på ditt liv? Är det värt att försöka göra något åt?
  4. Även om du inte har något speciellt just nu, så tror jag alltid det är bra att öva dig på att vara modig istället för att fega ur. För när du en vacker dag står inför din dröm, då kan du räkna med att det kommer krävas massor med mod! Och då är det bra att ha övat upp de musklerna!

När du väl bestämt vad du vill vara modig med, så hittar du små saker att göra, som tar dig i rätt riktning. Kanske är det du som ringer och beställer pizza nästa gång, eller så åker du till en hage och klappar en häst. Eller så har du som mål att prata med en ny person på nästa fest du går på (innan du blir onykter, annars räknas det som fusk!). Det kan vara vad som helst. Men jag lovar att det kommer kännas bra när det är gjort. Eller kanske kommer det kännas som att du klantade dig just den gången, du kanske stammade, vad vet jag. Men en viktig lärdom fick du – du dog inte. Du överlevde. Och du va modig!

Det kommer ingen kunna ta ifrån dig.

Heja dig! Stort lycka till! Och vill du dela med dig eller få tips på vad ett första steg kan vara, får du gärna höra av dig så ska jag hjälpa till så gott jag kan!

//Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *