fbpx
Lev kreativt - Glad kvinna står med boken "lev kreativt" i handen
Drömliv,  Personlig utveckling

Lev kreativt (The Artists Way)

Boken “Lev Kreativt” eller den lite mer kända engelska titeln “The Artists Way” är för dig som vill få ut mer av livet. Som vill släppa på hämningarna och lyssna till den inre rösten. Det är i alla fall så jag har fått boken beskriven för mig. Och jag kan inte se en mer perfekt start på min nya tillvaro än att ge mig hän den här bokens tolvstegsprogram.

Befinner du dig också på en plats där du känner att du skulle vilja få till en förändring? Att du söker något, men inte vet riktigt vad? Har kanske hela coronasituationen fått dig att ifrågasätta hur ditt liv vanligtvis ser ut? I så fall tycker jag det vore jätteroligt om du vill göra det här programmet tillsammans med mig!

“Lev kreativt” är ett beprövat koncept (boken har sålt i över 4 miljoner exemplar!) för att väcka liv i sin kreativitet. Boken är utformat som ett tolv veckor långt program med en rad uppgifter att genomföra varje vecka. Som jag förstått det använde författaren Julia Cameron det här materialet till en början som en form av studiecirkel. Något hon även fortsätter att uppmuntra till, och även om det inte är ett måste skulle jag gärna dela upplevelsen av att göra projektet, med andra. Personlig utveckling tenderar att bli roligare, och få raketbränsle, av att göras tillsammans med andra kloka personer.

Mental elektrisitet

Det är rubriken på första kapitlet i boken. Något som slog an direkt i mig, även fast jag till en början inte visste vad det handlade om. Lite så tänker jag om hela det här projektet, att det är något jag känner mig starkt dragen till, men som jag faktiskt inte är helt på det klara med vad det handlar om. Känner du likadant tycker jag verkligen du ska haka på!

På baksidan av boken står det “Lev kreativt är en guldgruva för alla som vill få ut maximalt av både livet och skapandet.” Att en av mina favoritförfattare citeras på framsidan gör inte saken sämre. “Utan Lev Kreativt hade det inte blivit någon Eat, pray, love”. Elizabeth Gilbert är en på många sätt briljant person och hennes Hollywoodsuccé bygger på en bok som är så mycket mer än filmen får fram. Vill du läsa mer om”Eat, pray, love” har jag skrivit om det här tidigare.

Hur går det till?

Min plan är att påbörja programmets första vecka måndagen den 4 maj. Vill du vara med är det såklart extra kul om vi börjar samtidigt. I så fall föreslår jag att du beställer Lev Kreativt bums. Och att du sedan läser fram till och med sidan 57 innan nästa måndag. Därefter läser vi ett kapitel varje vecka och gör så många av de medföljande övningarna vi hinner.

Under hela programmet kommer det, som jag förstått saken, vara två övningar genomföras konstant. Morgonsidorna (kanske har du hört om Morning Pages innan? Det hade jag även om jag inte visste vad de kom ifrån) och konstnärsträffen. Morgonsidorna handlar om att du varje morgon startar din dag genom att för hand skriva tre sidor text, om allt och ingenting. Få saker är enligt Cameron så kraftfullt som detta. Konstnärsträffen handlar om att du ska avsätta ungefär två timmar varje vecka, till att umgås med dig själv och göra något kreativt.

Jag ser själv väldigt mycket fram emot de här två övningarna. Dels för att jag vet att skrivande är så givande, men har aldrig provat att göra det på morgonen, när hjärnan är tom så att säga. Och konstnärsträffen känns spännande, för ägnar verkligen aldrig så mycket tid åt projekt bara för mitt höga nöjes skull.

Resan är egen och tillsammans

Min tanke är alltså att de som vill jättegärna får haka på och göra det här projektet parallellt, men att vad man delar är helt upp till en själv. Min tanke är att göra programmet i en följd och därefter dela med mig av upplevelsen. Kanske uppdelad vecka för vecka, när programmet är genomfört.

Min gissning är att jag också kommer dela en del kortare tankar och reflektioner längs vägen på Instagram (@onespoonhappiness). Kanske i en livesändning någon gång, men förmodligen framförallt i vanliga stories och ett och annat inlägg. Tänkte göra det under taggen #levkreativt och tycker såklart det vore superkul om det är fler som vill dela där också.

Jag är SVINPEPPAD på att äntligen ha ett spikat startdatum för det här! Sen vet jag att peppen tenderar att dala när man ska hålla i ett projekt under en längre tid, så är det i alla fall för mig. Så det hade verkligen varit fint om vi blir ett litet gäng som kan peppa varandra att hålla i och unna oss att genomföra hela programmet. Tror vi kommer tacka oss själva efteråt!

Vill du vara med? Kommentera jättegärna i så fall! Eller släng iväg ett DM på Instagram eller Facebook, så vet jag att du är med 🙂

/Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

6 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *