fbpx
kallbad, botemedel för dig som är extrem frusen
Personlig utveckling

Kallbad för att bli mindre frusen, kan det verkligen stämma?!

Det är bara att bestämma sig

Det var en mening som kom starkt till mig igår. Gör man det, kan man klara vad som helst. Ganska lätt.

Vad får mig så säker på det?

Jo, igår tog jag ett kallbad (eller om man vill kalla det att vinterbada?), i vatten som var sju grader. Inte med någon uppvärmning i bastu, utan bara rakt upp och ner. Klädde av mig, klättrade ner för stegen och var sedan i vattnet ungefär en halv minut. Varför undrar du kanske? Mycket befogad fråga kan jag tycka.

Den mycket motsägelsefulla anledningen är att jag vill sluta frysa.

Kallbad för att bli varm?

Det verkar ju helt orimligt. Ändå har jag hört så många säga precis samma sak. “När jag började kallbada, slutade jag frysa”. Så jag har haft idén ganska länge, men jag har tänkt att det hela kräver någon form av bastu först och har därför kollat runt på ställen i Stockholm som har kallbadhus. Det visade sig att det knappt finns några och de få som finns, har ibland upp mot 10 års kötid för att bli medlem!!!

Men så för några dagar sedan såg jag en video med Jonna Jinton, där hon tar ett kallbad mitt i skogen, helt utan uppvärmning. Och då föll sista biten på plats.

För på senaste tiden har jag frusit på ett sätt som känns sjukligt. Jag är varm på utsidan av kroppen men fryser ändå konstant. Har underställ på mig på jobbet nästan varje dag (under snyggskjortan 😉 ) plus tjocktröja och är ändå frusen. Jag sitter i samma rum som folk med t-shirt och ändå är det jag som fryser så mycket att jag får huvudvärk. Helt värdelöst.

Så därför bestämde jag mig för att göra det bara, trotts att det låter helt vansinnigt.

Man klarar så mycket mer än man tror

Det gör mig förundrad över hur mycket man klarar bara man har bestämt sig. Du kommer antagligen inte tro mig, men jag är familjens badkruka. Min syrra tycker alltid jag är en segis med att komma i när vi badar.

Jag har tagit kallbad förr, men då har det mest varit mot min vilja och det har därför varit skitjobbigt, trots bastu först.

Igår gick det plötsligt finfint.

Ja, det var skitkallt. Det var svårt att andas när man kommit i och det tog en stund innan det gick sluta hyperventilera. Men det gick. Jag tvekade inte en sekund när jag gick ner för stegen och då gick det fint.

Hade jag däremot inte bestämt mig sedan innan. Då hade det aldrig gått.

Det sjuka är att jag vaknade idag, var jag varm. Jag trodde på riktigt att vi hade +25 grader inne, men termometern visade bara 21. Jag är högst medveten om att det kan vara ett rent sammanträffande eller placebo, så jag håller mig lugn i båten. Men jag kan ju verkligen säga att motivationen för att fortsätta är på topp! En gång i veckan under en månad. Det är min testperiod. Sen ska jag utvärdera. Kanske någon som vill haka på?

Gör det DU vill

Någon som var väldigt bra med det här (utöver eventuell normal kroppstemperatur) var att det gav mitt ett sådant konkret bevis på min kraft.

Att jag klarar precis vad jag vill. Bara jag är motiverad och har bestämt mig.

Så det är verkligen en uppmuntran som jag vill avsluta det här blogginlägget med. Strunt samma om du tar ett kallbad eller inte. Men våga utmana dig. Se till att gör det som du vill. STRUNTA i vad andra tycker du ska göra och inte göra. Skit i att lägga energi på sådant du inte är motiverad till (eller se till att skaffa motivation. Min träning till exempel, den går för jä’vla dåligt nu för tiden, men motivationen är inte där, och då får jag inte till det. Men jag känner att jag håller på att samla ihop mig, så hoppas på att kunna ge mig själv en spark i röven om en vecka eller två och komma igång igen).

Men våga gör det som du vill. Som du någonstans vet att du skulle må bra av. Men som kräver mod. Beslutsamhet. Och motivation.

Jag är HELT säker på att du klarar vad som helst. Bara gör det. Det kommer bli bra.

Ut och skaffa dig beslutsamhet
<3 Malin

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *