fbpx
Skriv och ge ut en bok
SkrivLiv

Hur skriver man en bok?

Har du också en bokidé? Eller flera? Är det en roman, en självbiografi, en science fiction, en faktabok eller en diktsamling du har i ditt huvud? Eller är du kanske som jag och har flera?

Just nu skriver jag på en bok för studenter, jag har tankar om en för den som vill bli entreprenör, en romanidé som följt mig i många år, en citatbok och nyligen har en ljudboksidé uppstått. Men framförallt har jag en idé som har lite samma innehåll som den här bloggen. En bokidé som kommit ut alla hundratals böcker jag läst som personlig utveckling och att våga gå sin egen väg i livet. Böcker som på många sätt förändrat mitt liv, men där guldkornen ibland gömmer sig bland 200 sidor oviktiga saker. Eller gömmer sig i böcker med omslag som gör att ingen spontanköper dem. Detta tillsammans med att jag känner att jag har en egen historia att berätta gör att jag vill skapa något som kan vara stöd eller inspiration för andra.

Eftersom jag i fler års tid gjort efterforskningar på hur man faktiskt skriver och får en bok utgiven, tänkte jag i det här inlägget dela med mig av mina tankar och tips.

Steven King – Att skriva

Gällande själva skrivprocessen skulle jag starkt rekommendera att du köper och läser (eller lyssnar på, finns på Storytel) Steven Kings bok “Att skriva”. En bok som till hälften handlar om hans liv på vägen mot författarskapet. Hur en författare blir till så att säga. Och andra halvan handlar om själva hantverket att skriva. Kort och pedagogiskt och väldigt givande.

Hans två främsta tips (i alla fall de två jag tar med mig) för att bli en bra författare är:

  1. Läs massor.
  2. Skriv minst 1000 ord per dag, alltid.

Han menar att ingen bra författar inte också läser mycket. Att det är genom att läsa mycket som du hittar språket, utvecklar ditt ordförråd, lär dig vad du tycker om och hur framgångsrika författare formulerar sig för att bli lästa och omtyckta.

Han menar också att inspiration inte kommer av sig själv, utan att det är för att man skriver som inspirationen dyker upp. Han menar därför att alla människor som är seriösa med sitt skrivande inte lämnar sitt skrivbord för att göra annat, innan 1000 ord finns på papper. Orden kanske längs i första bästa papperskorg dagen efter, men tusen ord ska det bli. Han går så långt som att detta gäller sju dagar i veckan, julafton så väl som födelsedagar – där kanske jag backar en smula. Men jag är helt enig om att det handlar om att skriva för att åstadkomma. Och att man därför får skriva en massa skit ibland, för att komma framåt när det låst sig.

Andra personer vars åsikter om skrivande som jag tagit till mig är Elizabeth Gilbert (författaren av Eat, Pray, Love) som pratar om skrivande som något som är roligt och flyter på ibland och något som är jobbigt och motigt och trist ibland. Precis som vilket annat jobb som helst. Frågan är, vilken typ av jobb står du ut bäst med, när det inte är roligt? För den roliga delen klarar alla av. Men inget jobb är någonsin alltid roligt. Kan du tänka dig att skriva även när det inte är roligt?

Det försöker jag påminna mig om när det inte går lätt. Att det inte är mitt fel att det inte går lätt, utan att det bara är så ibland. Men att det kommer gå över, bara jag hänger i och skriver mina ord.

Hur får jag min bok utgiven?

Att få en bok utgiven är ganska svårt. Sjävklart är det möjligt, men det är svårt att styra processen och det kan ta väldigt lång tid.

Jag har därför bestämt mig för att ge ut min bok på eget förlag. Det vill säga använda mig av en print-on-demand tjänst som innebär att min bok blir publicerad och säljs via Bokus och Adlibris, samt finns med på listorna över de böcker som bokhandlar kan välja att ta in, men jag får själv göra jobbet med layout, korrektur, lektörsläsning och så vidare.

Att ge ut sin bok via print-on-demand betyder att böckerna trycks när det efterfrågas. Det vill säga, jag behöver inte köpa upp något stort lager, och därmed inte lägga ut några stora pengar i förväg. Istället får jag betalt en gång i kvartalet där tryckkostnaderna dras av mot den summa som kommit in från försäljning.

Varför ge ut via eget förlag?

Jag har i samband med en tidigare bok varit i kontakt med en rad olika bokförlag. Jag skickade in en synopsis på en bok som flera förlag visade intresse för. En del menade att idén var intressant, men att det inte passade precis det förlaget och gav mig vidare tips på var jag skulle skicka mitt material. Ett par tackade nej på grund av tiden gällande ämnet (handlade om social media, vilket ju är väldig färskvara och därmed svårt i tryck). Och en del hörde inte av sig alls. Slutligen var jag på möte med ett förlag, och var i ärlighetens namn för oförberedd på att sälja in min bok för att det skulle bli något. Jag hade fått uppfattningen att mötet var med personen jag haft mejlkontakt med. Men det visade sig vara ett möte med hela deras redaktion, för att se om de skulle satsa på boken eller inte. Inte särskilt förutsättningslöst alltså och att sälja sig själv är alltid svårt, när man inte är helt förberedd, nästan omöjligt. Så det hela slutade med att jag la ner grundidén, gjorde i stället en kort handbok och sålde den, främst som e-bok, men också i en liten upptryckt upplaga.

Det jag tog med mig från hela den processen är att det faktiskt inte är omöjligt att få kontakt med ett förlag. Det var väldigt stärkande! Så du som vill ge ut via förlag, kör på! Men också att förlag har oerhört långa ledtider.När boken väl är klar, vilket gott och väl kan ta ett år från start, kan det dröja ytterligare ett år (eller till och med två!) innan boken kommer ut på marknaden. Och jag blir galen över att inte kunna styra processer och vara snabbfotad för att kunna ha timing.

Jag snubblade därför in på egenpublicering och hittade bland annat Jeff Goins som tillsammans med kollegor i branschen skriver om egen publicering och hur du gör för att lyckas med det.

Och ju mer jag läst, desto mer har jag känt att detta är min väg att gå. I alla fall med några av mina böcker. Den dagen jag släpper min roman kommer jag förmodligen vända mig till ett förlag, i förhoppningen att då faktiskt kunna visa på god försäljning av egenpublicerade böcker, och därmed få en bättre deal.

För det många felaktigt tror är att bara för att du blir utgiven kommer bokförlaget att marknadsföra dig och se till att din bok syns i reklamen på tunnelbanan och i bokhandeln. För många blir det inte alls så. Utan fokus läggs på de stora namnen förlaget publicerar och stor del av jobbet med att marknadsföra boken läggs på dig.

Ska jag ändå göra jobbet, tycker jag det är lite orättvist att förlaget ändå tar största kakan. Att självpublicera innebär helt enkelt att du får mer betalt per bok. Men det krävs också mer av dig. Jag skulle inte säga att det är det bästa alternativet för alla. Själv känner jag att det finns ett stort egenvärde i att äga mitt material helt och fullt. Men också få lära mig en massa nya saker längs vägen, för lära sig, det behöver man om man ska lyckas sälja böcker själv!

Ett par olika print-on-demand tjänster jag tittar på just nu är Type & Tell och Publit. Det finns en rad andra, och jag har tänkt mig göra en tydligare jämförelse framöver, men här är det övergripande.

Typ & Tell / Publit

Skillnaden mellan dem är att Typ & Tell är mer användarvänligt och passa den som inte kan InDesig, det vill säga inte vet hur man formger en bok. I deras tjänst ingår ett gratisverktyg som gör att din text enkelt paketerar sig i snyggt bokformat. Men det är dyrare. Minimal uppstartskostnad är drygt 5.000 kronor + moms. Som jag förstår det av Publits villkor kostar samma sak där endast några hundralappar. Däremot kräver det att du gör mycket mer jobb själv.

Det intressanta i jämförelsen är dock att Typ & Tell tar en högre administrationskostnad per sålt ex. Vilket för mig känns som en väldigt viktig detalj i sammanhanget.

Men som sagt en grundlig genomgång av print-on-demand tjänster kommer längre fram.

Skicka till förlag

Först och främst skulle jag vilja uppmuntra dig att lyssna på författarpodden, som jag tror för tillfället inte sänder några nya avsnitt, men som har supermycket bra saker i arkivet. De pratar massor om hela bokprocessen och är båda utgivna via förlag, men på helt olika förutsättningar.

Om man behöver skicka en hel bok eller om det bara ska vara utdrag eller synopsis skulle jag till stor del säga beror på vad du skriver för bok. Är det en roman kommer de vilja ha ett längre stycke. Jag som skulle skriva en fackbok, skickade endast i synopsis.

Läs på, surfa och testa dig fram. Och fundera på hur du presentera dig själv. För jag upplevde i alla fall själv (har säkert delvis med genre att göra) att vad du är för person och hur du själv tänker dig att bidra till försäljningen av böckerna, väger in.

Det finns tusen tankar till att dela med sig av. Men för nu får detta vara allt.

/Malin

 

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *