fbpx
Personlig utveckling,  Vardagsmod

En utmaning för dig som vill skaffa nya vanor

Vanor som gör att du vaknar pigg, blir stark i kroppen och lätt i steget, får dig att känna dig oövervinnerlig och som gör att du hinner lite leva lite mer.

En ganska drömmig tillvaro helt enkelt. Som du genom en månads utmaning av dig själv, faktiskt med stor sannolikhet kommer uppnå. Ja, det är att lova ganska friskt, men vi är ett helt gäng som fått mer eller mindre ovanstående (lite beroende på hur mycket energi som lagts in i utmaningen) resultat och jag känner mig därmed ganska trygg i att lova.

Det hela handlar alltså om utmaningen #livinglikecasey som jag tillsammans med ett gäng andra genomförde under november/december förra året. Själva upplevelsen kan du läsa om här. Du kan även läsa om tankarna inför utmaningen och hur första veckan gick.

Så här genomför du utmaningen

Om du läst förra inlägget (om att du kan skapa en ny vana på endast en vecka) vet du att jag kommer rekommendera dig att gå all in. För genom att göra det är sannolikheten störst att du lyckas! Jag kommer i det här inlägget därför lägga upp exakt vad vi gjorde och vilka appar/webbsidor vi använde oss av för guidning i olika steg. Avslutningsvis kommer du även få läsa om mina reflektioner över vad det gett så här i efterhand, ytterligare tre personer kommer även dela sina tankar.

Steg 1.

Hitta peppen (det vill säga, se till att det verkligen är du själv som vill göra det här)

Steg 2.

Tala om att du ska genomföra det för människor i din omgivning, så att du kan få med din en partner-in-crime.

Detta var vad jag gjorde, innan jag faktiskt bestämt mig helt om jag skulle våga genomföra spektaklet. Jag delade med mig av idén på Facebook och då ville Hanna haka på. Blev SÅ glad, för med sällskap kändes allt genast lättare att klara. Tilläggas kan också att Hanna och jag inte känner varandra jätteväl sedan tidigare, jag gillar henne massor, men vi har inte träffats så många gånger. Den du genomför utmaningen med behöver alltså inte vara en av dina närmsta vänner (vilket är ett lätt misstag att tänka, att om ingen i min närhet vill, så skippar jag också).

Steg 3.

Kör bara kör.

Steg 4.

Vik inte en tum

Steg 5.

Känn dig galet nöjd med dig själv 30 dagar senare när du nästan blivit en ny människa.

Schema och bra appar

Grundupplägget för utmaningen är följande:
5.00 uppstigning
Jobba
Meditation /EFT
Morgonträning
Jobb
Familjetid (spenderad med familj och/eller vänner)
Kvällsträning
Sova

Gundutmaningen har ett tidschema eftersom det handlar om att leva just som Casey Neistat. Vill man följa det exakt finns det i två versioner att ladda ner, ett för dig som jobbar hemma, ett för dig som behöver förflytta dig till ett kontor.

Uppstigning:

Kasta dig ur sängen exakt den sekund klockan börjar ringa. Gör du det kommer det gå fint. Om inte har du inte en chans. Bara på några sekunder kommer du vara förloraren i ”the battle of the bed”

Meditation/EFT

Vi slängde in en meditationsutmaning i det hela. Vi följde det här schemat som har utgångspunkt i Abraham Hickins. Gällande EFT:n körde jag på egen hand (vilket nog var ett misstag för jag fick inte ut så mycket av den här delen) Hanns följde Youtube videos som du kan hitta här. För den som inte provat det innan kan EFT tyckas vara väldigt flummigt. Jag tycker du ska ge det en ordentlig chans innan du avfärdar det!

Gällande meditationen så fastnade jag för en app som heter Insight Timer som finns att ladda ner som app här. Appen innehåller både gratis och betalmaterial. Jag använde bara gratisfunktionerna, där jag ställde timern på 15 minuter och lät en klangskål ljuda i början slutet och två gånger på mitten.

Morgonträning

Ska enligt originalet bestå av 1 mil löpning, varje dag. Dag två sprang jag en mil på första försöket! Höll minilåg takt och tuggade på. Lyckades med samma bedrift ytterligare fem gånger inom loppet av två veckor. Men jag växlade också mellan att simma och spinna. För att få ihop det med jobbet + att inte skada mig (från noll till 1 mil om dagen är inte att rekommendera varje dag!)

Familjetid

Ägna din odelade uppmärksamhet åt vänner/familj/barn minst tre timmar om dagen.

Kvällsträning

Här ska man gå till gymmet egentligen. Jag valde att göra ett halvtufft yogapass varje kväll i stället. YogaGirl la upp ett pass för snart två år sedan på facebook och jag tycker om det så mycket att jag körde det jämt nästan. Skitjobbigt första gångerna och sedan blir det enklare. Har även yogat en del via Unionen, men de har tydligt blockat bort det erbjudandet nu.

Betyg på utmaningen

Jag har berättat ganska mycket om mina upplevelser tidigare, så tänker i huvudsak ge rösten åt andra för att du som är sugen på att testa ska få lite mångfald. Men jag kan säga att jag är SÅ glad att jag genomförde hela utmaningen. Det jag huvudsakligen fick med mig var träningen och den kommer nu av sig själv. Att fortsätta med en utmaning i det här tempot föralltid går inte, men just nu känner jag att 30 min träning varje dag är min nya mini-nivå. Gärna ett och annat yogapass på det (eftersom det typ botade mina benhinneproblem jag dragits med i nästan ett år!!)

Först ut är min mamma, som spontant hakade på! Blev så glad av detta.

Anette 60 år:

Jag valde att gå upp 05.00 när jag jobbade, 06.00 på lediga dagar, lätt yoga varje morgon och ett träningspass (promenad/jogg/gym/gympa) varje dag.

Resultatet är att jag verkligen har kommit gång med träningen! Utmaningen har gett mig en fortsatt god vana att göra 25-30 minuter yoga varje morgon. Det har aldrig lyckats tidigare! Sen har motivationen att åka kollektivt ökat – då man kan slumra en stund på bussen på väg till jobbet och sedan gå de sista kilometerna hem på kvällen. (Förtydligande Mamma har fyra mil till jobbet och närmsta busshållplats ligger 5 km hemifrån)

Min kompis Fia hakade på tillsammans med en kollega:

Jag valde att genomföra delen att gå upp klockan 05.00 och träna varje morgon. Trodde det skulle vara svinjobbigt (vilket det också var ibland) men det gick faktiskt riktigt bra. Mådde mycket bättre både fysiskt och mentalt och framförallt blev sömnen mycket bättre. Känner av lite insomnia ibland och det försvann helt, stupade i säng på kvällarna. Gillade också känslan av att jag fick två timmar längre dag varje dag. Egentligen var det ju samma antal vakna timmar, men när de var förlagda innan jobbet istället för efter kändes det ändå som att jag hade mycket mer tid att förfoga över. Däremot var det väldigt svårt att få till 05.00 uppstigning om man skulle hinna träffa folk efter jobbet.

Slutligen har Hanna delat med sig av tre för- och tre nackdelar med utmaningen

Så man ska veta vad man ger sig in på och vad man får för det! Nämnas bör tycker jag, att Hanna till och med kom iväg till gymmet på julafton (se bild nedan), trots att utmaningen då var slut sedan nästan en vecka tillbaka. Om inte det räknas som att lyckas så vet jag inte vad! Hanna körde precis som jag alltså det fullständiga schemat.

gymbild på julafton

3 bästa med utmaningen:

1. Träningen. Att träna varje dag gör att man inte behöver ta ställning till hur man känner inför det. Man behöver inte undra om det verkligen var idag det skulle ske. Det gjorde att jag fick ett jättesprång in i träningen och där är jag fortfarande. Definitivt den största vinsten av alla!

2. Värdet av morgnar. Att jobba ostört och/eller att få träningen gjord innan 08.00 är en winner. Jag fick så mycket gjort och insåg hur morgonen sätter tonen för resten av dagen. Att efter meditationen och morgonkaffet göra skitgörat först är som en biljett till att känna att man är en rätt grym varelse resen av dagen 🙂

3. Upptäckte tapping: EFT (Emotional Freedom Technique) som var något helt nytt för mig. Det är lite som att leka kiropraktor på sig själv. Man slår försiktigt på specifika ställen i ansiktet och överkroppen och släpper blockeringar, mentala och fysiska. Tror inte denna teknik passar alla, men mig funkar den verkligen på! Sjukt rofylld känsla efteråt.

3 sämsta med utmaningen:

1. Missa kvällarna. Du måste gå och lägga dig i sängen runt 21.00 och sen sova 22.00 för att få tillräckligt med sömn om man ska gå upp 05.00. Det är sjukt tråkigt, speciellt när ens partner går och lägger sig 00.00.

2. Lite för mycket träning till att börja med. Eftersom jag började från noll med träningen (utöver en lugnare yoga jag gör nästan varje dag) så var det ganska chockande för systemet att helt plötsligt träna varje dag. Jag tror att det skulle gå snabbare att komma i form om jag hade tränat 3 ggr i veckan första 2 veckorna.

3. Tröttheten på eftermiddagarna. Jag är nästan aldrig trött annars, i och med att jag oftast äter bra och ser till att ta mina D-vitaminer och B12. Men efter luncherna under dessa 30 dagar fick jag en rejäl energidipp som krävde några extra koppar kaffe.

Rekommenderas till folk som vill ha en rivstart. Till folk som är nyfikna på nya perspektiv. Till alla som egentligen vill rymma från sina liv på grund av uttråkning, men har inte råd eller tid att åka till Las Palmas.

Nästa steg för dig som är sugen på utmaningen

Om du orkat ta dig hit i inlägget – bra jobbat! Är du sugen så kör bara, börja vilken dag som helst och hör av dig! Jag peppar jättegärna längs vägen och vill gärna höra hur det går! Och har du några frågor lovar jag att svara så gott jag kan! Snabbast sättet är att höra av dig på Instagram, men så klart även här på bloggen om du föredrar det!

Stort lycka till!

Dela med dig av inlägget
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *