fbpx
Menu
sömnprotokollet

Sömnprotokollet: 5 verktyg för dig som har sömnsvårigheter eller lider av insomnia

Du som har sömnsvårigheter eller lider av insomnia kan boka Sömnprotokollet. Det betår i grunden av fem olika verktyg som alla i sig själva är skapta för att hjälpa dig somna snabbt/somna om snabbt om du vaknar under natten.

Skillnaden mellan de som somnar lätt och de som har sömnproblem

Intressant nog finns det ganska tydliga skillnader mellan personer som somnar lätt när de lägger sig, och personer som inte gör det. Personer med sömnsvårigheter har ofta en inre process som fungerar omvänt mot de som somnar lätt.

Hos en person som somnar lätt på kvällarna tenderar hjärnaktiviteten att saktas ner av sig själv. Tankarna börjar gå långsammare och de blir mindre fokuserade på detaljer. Tänker de på saker är tankarna ofta “ur fokus” och avlägsna.

Personer med sömnsvårigheter har ofta en precis motsatt upplevelse. När de lägger sig går tankarna som på speed. De är snabba, högljudda och de bilder/scener som spelas upp inför deras inre är ofta i färg, skarpa och upplevs från nära håll.

En del i sömnprotokollet är att jobba med det här – för att du med sömnsvårigheter ska kunna kopiera beteendet hos dem som somnar enkelt. Utöver detta får du ytterligare fyra grundläggande övningar att jobba med och olika tankesätt och rutiner för bra sömnhygien.

Vad kan du förvänta dig?

Sömnprotokollet går att använda både för att somna på kvällen och att somna om under natten. Protokollet är utvecklat av Melissa Tiers, världsledande hypnotisör, som satte ihop övningarna för att bota sina egna sömnsvårigheter. Hon led av insomnia i över tio år och efter att ha botat sig själv har hon via sitt center i New York hjälpt tusentals personer att bli av med sina sömnsvårigheter.

Eftersom hon själv blir för trött av att lära ut verktygen – då de blivit så betingade med hon ska somna – har hon slutat erbjuda klientsessioner. Hon lär nu i stället ut verktyget till sina studenter (i det här fallet mig) som sedan får dela kunskapen vidare.

Du kommer lära dig flera olika tekniker för att somna. För en del får teknikerna omedelbar effekt och de somnar lätt från dag ett. Andra behöver använda teknikerna under en tid, för att landa i tryggheten och vissheten om att de kan somna. Att göra övningarna på kvällen när du lagt dig tar någonstans mellan 5-30 minuter, helt enkelt beroende på hur snabbt du somnar.

Blir super tung och trött av övningarna på kvällen, somnar redan nu på 30 – 40 minuter och upplever att jag sover djupare när jag väl somnar. Kan dessutom lugna ner mig när jag blir väckt (av dottern) vilket är värt så mycket.

Melinda

Så går det till

Vi ses via Zoom, där jag går igenom fem övningar/verktyg med dig. Du kan sedan själv kan bygga ihop dem utefter vilka som passar dig allra bäst/vilka du tycket bäst om.

De fem olika delkomponenterna/övningarna lärs vanligtvis ut som enskilda element. Det vill säga, många lär sig bara en av de här fem teknikerna, och somnar enklare tack vare endast ett nytt verktyg. Men för att du ska känna dig helt trygg i att du kommer att somna, innehåller protokollet flera olika verktyg att kombinera med varandra.

Boka in tid för sömnprotokollet:

Vill du bli av med dina sömnsvårigheter? Boka tid genom att mejla mig på hej@onespoonhappiness.se.

Sessionen pågår i 50 minuter och kostar 1.495 kr

Referens:

Så här skriver Linda om sin session:
“Jag har lidit av insomnia i nästan hela mitt liv. Jag har varit på Akademiska sjukhuset på sömnutredning, gått i olika former av KBT-behandlingar digitalt och i grupp och har även själv gett sömnråd och psykoedukation kring sömnsvårigheter. Jag har ätit sömntabletter i perioder, i flera år av mitt liv, levt efter sömnrestriktioner och ändå har sömnen aldrig varit bra. 

Jag hade gett upp hoppet och var inställd på att få höra ungefär samma råd som upprepas överallt; ha svalt och mörkt i sovrummet, använd inte skärm en timme innan läggdags, ha inte mobilen i sovrummet, ät i god tid innan du lägger dig, om du vaknar på natten – ligg inte kvar i sängen utan gå upp och gör något annat och gå sedan och lägg dig igen, gör mindfulnessövningar på dagen, ha goda sömnrutiner, gör samma varje dag…och det är ju bra råd! Men de har inte varit hjälpsamma.

Oron för att inte kunna sova har varit där ändå och frustrationen över att vakna, natt efter natt, eller att inte kunna somna alls, det är den jag kämpat med. Jag har levt med hopplösheten, maktlösheten och frustrationen över sömnlösheten, i vad jag trodde var evigheters evigheter amen.

Tack vare dig kände jag nu att jag faktiskt kunde göra något!  Att jag kunde ta hand om det där stressystemet som sätter igång i kroppen och göra något för att lugna mig själv. Genom andningen, genom att slappna av med tungan, genom att trycka på sömnknappen, göra den mentala tappingen. De här första två nätterna har jag sovit gott, vilket för mig innebär att jag när jag vaknade på natten, och kände hur stressystemet vaknade med ett morrande, kunde stilla det och somna om, igen och igen och igen. Så stort tack! Jag har rekommenderat min lillebror att boka in en session med dig också, då han också levt med sömnsvårigheter i många år.”

Mejla till hej@onespoonhappiness.se för att boka tid